Špatně uvedená adresa trvalého bydliště vás může stát desítky až stovky tisíc

Řada lidí se domnívá, že nahlášení trvalého bydliště je pouhá formalita, že záleží pouze na nich, kde skutečně bydlí. Ze zákona máme sice trvalé bydliště povinně hlásit, ale především můžeme řádnou adresou chránit sami sebe.

Počet lidí, kteří žijí jinde než na uvedeném místě trvalého bydliště, se odhaduje na 300 až 500 tisíc. Adresu je přitom důležité udržovat aktualizovanou. Důvody jsou poměrně prosté. Všechny soudní obsílky, upomínky, pokuty a případné jiné nesrovnalosti se standardně zasílají právě na adresu trvalého bydliště. Pokud se na daném místě nezdržujeme, nevíme o nich.

„V konečném důsledku nás potom může překvapit až exekutor. Přitom jde o spoustu věcí, které bychom ve skutečnosti vůbec nemuseli platit, kdybychom se o nich včas dozvěděli a mohli bychom se bránit,“ říká mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz Mgr. Kateřina Procházková.

Čtěte také

Důležité je to i v dalších ohledech. Při povodních je například důležité, aby obce při plánování krizových scénářů věděli, s kolika lidmi počítat a pro kolik obyvatel je potřeba obstarat pokrývky nebo náhradní potraviny. Jedním z důvodů aktuální adresy trvalého bydliště jsou i úřady, které by měly mít evidenci pod kontrolou kvůli případným poplatkům atp.

Exekutor si hříšníky najde

„Pokud nás nedohledal soudní systém, exekutor nás dostihne, protože mu stačí, aby se podíval na sociální a zdravotní, kde si zjistí naši práci. A pak máme hned obstavenou výplavu a vzápětí máme obstavený účet. Najednou bojujeme s něčím, s čím jsme bojovat nemuseli,“ upozorňuje Kateřina Procházková.

Nechvalně známá "žlutá samolepka" je noční můrou každého dlužníka

Bránit se tím, že žijeme někde jinde, přitom nelze, vaší povinností je mít věci v pořádku. „Pokud máte v místě uvedeného trvalého bydliště rodiče, je to ta lepší varianta. Dají vám nejspíš vědět, že jste dostali obsílku, kterou si musíte osobně převzít. Na poštu tedy stihnete zajít. Může se ale také stát, že je spousta lidí nahlášená na městských úřadech a podobně, nenechají na sebe kontaktní adresu. Málokdo se chodí každý týden ptát, jestli přišla nebo nepřišla nějaká pošta, nebo kontrolovat vývěsku před úřadem,“ dodává mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz.

Čtěte také

Když bydlíte v opravdu vzdáleném městě, můžete si nahlásit kontaktní adresu v místě svého trvalého bydliště na úřadě, kde ji zanesou do dokumentů. Pokud vám městský úřad bude posílat nějaké dokumenty, měl by ji následně posílat na kontaktní adresu. Dále je možnost dosílky, která ale stojí peníze. „Z vlastních zkušeností vím, že to není stoprocentní, ale možná jsem měla jenom smůlu. Pro jistotu lze nahlásit kontaktní adresu i u soudu, ale opět jsme se setkali s případy, kdy to nefungovalo na 100 %. Nebo si můžete zřídit datovou schránku, kam úřady musí prioritně posílat veškerou korespondenci,“ říká Kateřina Procházková.

Spustit audio