Vede do vašeho domu cesta přes cizí pozemek? Víme, jak situaci řešit

Někdy se může stát, že se do svého domu můžeme dostat pouze přes pozemek, který patří někomu jinému, protože právě přes cizí parcelu vede příjezdová, respektive přístupová cesta. Co je třeba udělat v situaci, když chceme mít jistotu, že se vždy dostaneme domů, o tom nám řekla advokátka Mgr. Petra Vrábliková.

Petra Vrábliková v rozhovoru uvedla, že je možné v případě vjezdu přes cizí pozemek zajistit smlouvou takzvané věcné břemeno chůze a jízdy, které nám umožní přístupovou cestu bez omezení používat. Zároveň jsme se ale dozvěděli, že za to vesměs musíme zaplatit.

Povídali jsme si také o tom, zda nám majitel pozemku může vstup na přístupovou cestu znemožnit a zda je možné se tomuto jednání z jeho strany nějakým způsobem bránit. V souvislosti s tím jsme upozornili, že je třeba tuto stránku věci ošetřit dopředu. Například se tedy doporučuje ještě před koupí nemovitosti s majitelem přístupové cesty domluvit a v kladném případě se s ním smluvně domluvit na právo chůze či cesty. Může vám také umožnit na základě práva stavby vystavět si na daném místě účelovou komunikaci.

„Pokud se se sousedem nedohodnete a je to skutečně jediný možný příštup, pak se musíte obrátit na soud, aby pro vás právo cesty jako omezení vlastnického práva zřídil," upozorňuje advokátka.

Z rozhovoru jsme se také dozvěděli, zda může majitel pozemku, přes který vede přístupová cesta k našemu domu, smlouvu o věcném břemeni bezdůvodně zrušit a zda to může udělat bez našeho vědomí, respektive souhlasu. A jak mu v tom můžeme případně zabránit.

Spustit audio