Vyhovuje vám práce v open space?

Open space je otevřený kancelářský prostor, ve kterém sedí více lidí pohromadě. Pracujete ve společnosti, která svým zaměstnancům připravila tento způsob prostředí? A třeští vám z něj někdy hlava nebo máte nervy na pochodu? O výhodách a nevýhodách hovořil Ing. Jiří Halbrštát.

Open space představuje pro zaměstnance často problém. Neustálý hluk, nedostatek soukromí a omezená možnost soustředění vede u mnoha lidí ke snížené výkonnosti. Kromě toho se pracující v jednom velkém prostoru málokdy shodnou na takových věcech, jako je nastavení klimatizace či potřeba větrání. Vadit mohou ale i aromatická jídla, silné parfémy či naopak nevoňavý kolega.

Sdílené kancelářské prostory mohou mít ve svém důsledku vliv i na naše zdraví. V lékařském slovníku se nově objevil termín SOS (syndrom open space), který může zahrnovat bolesti hlavy, zažívací potíže, zvýšený tlak, deprese a podobně.

Proč se open space zavádí?

Proč se tedy společné prostory zavádějí? „Zaměstnavatelé často argumentují tím, že práce v open space podporuje týmového ducha, že se lidé více potkávají, zlepšuje to spolupráce. Myslím si, že pro některé manažery je to výmluva, aby měli pocit, že mají zaměstnance více pod kontrolou, když se nenápadně procházejí po chodbách a uličkách a sledují, kdo má otevřený Facebook a kdo skutečně pracuje,“ uvádí manažer marketingu a náboru společnosti Manpower Ing. Jiří Halbrštát.

Čtěte také

Open space ale opravdu může být i přínosný. Umožňuje snazší vzájemnou komunikaci spolupracovníků, rychlejší řešení společných úkolů a v neposlední řadě se díky němu mohou také upevňovat mezilidské vztahy na pracovišti. Vždy záleží především na konkrétním rozvržení kancelářských prostor.

Vznik open space se spojuje se Spojenými státy. „Systém uspořádání stolů ve velké místnosti bez uzavřených kanceláří, maximálně s nízkými přepážkami, se začal objevovat ve Spojených státech v osmdesátých letech. K nám se dostal asi o deset let později po revoluci. Když sem začaly chodit zahraniční společnosti, tak začaly svoje zvyklosti importovat i do Čech,“ říká Jiří Halbrštát s tím, že zpočátku šlo u nás o velmi populární symbol světovosti a modernosti, ale dnes to již neplatí.

autor: redakce
Spustit audio