Za nadýmáním může stát strava i nemoc. Jak s ním bojovat?

Povídali jsme si o značně nepříjemném jevu. Nejen, že je nepřijatelný společensky, ale může i opravdu hodně potrápit. Řeč byla o nadýmání neboli plynatosti.

Známe to všichni. Jste někde mezi lidmi, ať už mezi přáteli a známými nebo mezi úplně cizími lidmi, a najednou to přijde. Potřebovali byste se uvolnit a nechat nahromaděné plyny z těla odejít. Ale s ohledem na společenské hledisko to není dost dobře možné.

Co nadýmání způsobuje, co přesně se při něm v našem těle děje a jak si můžeme sami pomoci, o tom jsme si povídali s nutriční terapeutkou z pražské Thomayerovy nemocnice Mgr. Jitkou Tomešovou.

Dozvěděli jste se, čím to je, že někoho trápí nadýmání hodně a někoho jiného skoro vůbec. Povídali jsme si také o tom, zda to závisí na pohlaví či věku. A řekli jsme si, že na vině je zejména nevhodná strava.

Řeč byla také o tom, zda může nadměrná plynatost signalizovat závažnější onemocnění a kdy je dobré vyhledat lékaře. A zmínili jsme i možnosti léčby a také způsoby, kterými je možné nepříjemnému nadýmání předcházet.

Spustit audio