Jiří Lábus uvařil krůtí maso na divoko

Pochoutky navštívil komik, herec a dabér Jiří Lábus. Ten svou kamárádku Naďu Konvalinkovou, moderátora Patrika Rozehnala a vás naučil svá oblíbená krůtí prsa na divoko. A bylo u toho hodně veselo!

Během vaření nám předvedl, jak si malý Jiříček Lábus hrál na rozhlas. Dozvíte se také, jakou knihu dal náš host Nadě na premiéře jedné divadelní hry, jaké psal dopisy, proč zničil dveře a co dělal, když uvízl ve výtahu.

Krůtí prsa na divoko:
krůtí prsa, cibule, slanina nebo špek, máslo, slunečnicový olej, kořenová zelenina (petržel, celer a mrkev), sůl, pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, worchestrová omáčka, smetana, červené víno, instantní jíška a těstoviny

Postup:
V hluboké pánvi na oleji usmažíme do zlatova cibulku a špek, přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev, petržel, celer a na plátky nakrájený česnek. Do směsi nasypeme celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a přidáme osolené maso, orestujeme a podusíme. Když je maso měkké, vyndáme zeleninu, přidáme trochu worchestru a červené víno, mírně zahustíme instatní jíškou a zakápneme smetanou. Mezitím uvaříme těstoviny. Uvařenou zeleninu lze použít jako ozdobu na talíř.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.