Báječná velikonoční hlavička. Masová nádivka s bylinkami nadchla Magdu Reifovou

Do nejvýše položené restaurace v Praze přišli Patrik Rozehnal s Naďou Konvalinkovou nejen za krásným výhledem. Od šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále se naučili připravovat velikonoční hlavičku. Masovou nádivku s kopřivami a bůčkem dorazila do 27. patra ochutnat i herečka Magdalena Reifová.

Velikonoční nádivka (hlavička)

8 housek
500 ml mléka
750 ml masového vývaru
kopřivy
petrželka (plocholistá nebo kudrnka)
mladý špenát
300 g pečeného bůčku
300 g vařeného bůčku
½ kostky droždí
5 vajec
2 stroužky česneku
majoránka
muškátový oříšek
sůl, pepř

Postup:

Housku nakrájíme na kostičky a v troubě opečeme při 150 stupních, aby lehce zezlátla. Namočíme do mléka a vývaru a poté necháme odpočinout. Pečeme ji proto, aby se po zalití mlékem nerozmočila, ale stále držela tvar.

Dobře promícháme a necháme odstát

Kopřivy a petržel nasekáme nadrobno. Bůček nakrájíme na menší kostičky, můžeme ho i uvařit a vývar použít pro namočení housek.

Všechny suroviny dáme do misky a přidáme kvásek z droždí. Přidáme propasírovaný česnek, syrové vejce a nakrájené uvařené vejce. Dochutíme majoránkou, muškátovým oříškem, případně i solí a pepřem. Dobře promícháme a necháme odstát.

Těsně před pečením vmícháme sníh z vaječných bílků ušlehaný sníh. Díky sněhu bude nádivka nadýchanější.

Nádivku dáme do tukem vymazané formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 45 až 90 minut. Pečeme dozlatova.

Podáváme teplé nebo i studené. Jako příloha je vhodný listový salát, do kterého můžeme přidat bylinky.

Patrik Rozehnal, Magdalena Reifová, Jiří Král, Naďa Konvalinková

Jiří Král

Začínal v žižkovské restauraci Pálava, vařil i v cizině a 10 let byl šéfkuchařem v Obecním domě. Vařil také pro prezidenta a jeho zahraniční hosty. Patří k nejlepším českým šéfkuchařům s velkým gastronomickým záběrem. Počínaje klasickou českou a moderní kuchyní, evropskou, francouzskou až po asijské moderní pojetí fusion. Říká, že česká kuchyně není špatná, špatní jsou čeští kuchaři.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.