Báječná velikonoční hlavička. Masová nádivka s bylinkami nadchla Magdu Reifovou

Hlavička, masová nádivka s bylinkami a bůčkem od Jiřího Krále - Foto: Martin Čuřík

Hlavička, masová nádivka s bylinkami a bůčkem od Jiřího KráleFoto: Martin Čuřík

Do nejvýše položené restaurace v Praze přišli Patrik Rozehnal s Naďou Konvalinkovou nejen za krásným výhledem. Od šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále se naučili připravovat velikonoční hlavičku. Masovou nádivku s kopřivami a bůčkem dorazila do 27. patra ochutnat i herečka Magdalena Reifová.

Velikonoční nádivka (hlavička) 

8 housek
500 ml mléka
750 ml masového vývaru
kopřivy
petrželka (plocholistá nebo kudrnka)
mladý špenát
300 g pečeného bůčku
300 g vařeného bůčku
½ kostky droždí
5 vajec
2 stroužky česneku
majoránka
muškátový oříšek
sůl, pepř 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Dobře promícháme a necháme odstát - Foto: Martin Čuřík

Dobře promícháme a necháme odstátFoto: Martin Čuřík

Housku nakrájíme na kostičky a v troubě opečeme při 150 stupních, aby lehce zezlátla. Namočíme do mléka a vývaru a poté necháme odpočinout. Pečeme ji proto, aby se po zalití mlékem nerozmočila, ale stále držela tvar. 

Kopřivy a petržel nasekáme nadrobno. Bůček nakrájíme na menší kostičky, můžeme ho i uvařit a vývar použít pro namočení housek. 

Všechny suroviny dáme do misky a přidáme kvásek z droždí. Přidáme propasírovaný česnek, syrové vejce a nakrájené uvařené vejce. Dochutíme majoránkou, muškátovým oříškem, případně i solí a pepřem. Dobře promícháme a necháme odstát. 

Těsně před pečením vmícháme sníh z vaječných bílků ušlehaný sníh. Díky sněhu bude nádivka nadýchanější. 

Nádivku dáme do tukem vymazané formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 45 až 90 minut. Pečeme dozlatova. 

Patrik Rozehnal, Magdalena Reifová, Jiří Král, Naďa Konvalinková - Foto: Martin Čuřík

Patrik Rozehnal, Magdalena Reifová, Jiří Král, Naďa KonvalinkováFoto: Martin Čuřík

Podáváme teplé nebo i studené. Jako příloha je vhodný listový salát, do kterého můžeme přidat bylinky. 

Jiří Král 

Začínal v žižkovské restauraci Pálava, vařil i v cizině a 10 let byl šéfkuchařem v Obecním domě. Vařil také pro prezidenta a jeho zahraniční hosty. Patří k nejlepším českým šéfkuchařům s velkým gastronomickým záběrem. Počínaje klasickou českou a moderní kuchyní, evropskou, francouzskou až po asijské moderní pojetí fusion. Říká, že česká kuchyně není špatná, špatní jsou čeští kuchaři. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Od 26.5.2017 14:50 do 16:55; na silnici 2276 u obce Šanov okres Rakovník; odbočka na Šanov.; nehoda nákladního vozidla; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; NA x MOTO bez zranění. Na místě ...
  Od 26.5.2017 14:45 do 16:45; na silnici 611 u obce Šestajovice okres Praha-východ; nehoda nákladního vozidla; 2 havarovaná vozidla; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností; NA x OA bez zr ...
  Od 26.5.2017 14:40 do 15:45; D8 - 13-15km na trase Praha - Bílinka; ve zúžení.; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; jízdní pruh uzavřen

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace