Bezlepková jarní polévka. Chřestové cappuccino ochutnala herečka Alena Mihulová

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se naučili připravovat lehkou polévku z bílého a zeleného chřestu. Šéfkuchařka restaurace Bílá Kráva nazvala bezlepkovou dobrotu chřestové cappuccino. Pozvání na ochutnávku přijala i herečka a manželka režiséra Karla Kachyni Alena Mihulová.

Chřestové cappuccino

½ kg chřestu (bílý i zelený)
1 dcl bílého vína
trochu smetany na zahuštění
3 jarní cibulky
3 lžíce bramborové kaše
špetka cukru
sůl
pepř
4 vejce
mléko
1 citron
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:

Předem si připravíme bramborovou kaši.

Chřestové výhonky omyjeme, odstraníme dřevnaté konce a silné stonky bílého chřestu oloupeme. Zelený chřest se loupat nemusí. Chřest loupeme směrem od hlavičky ke konci výhonku

Chřestové výhonky omyjeme, odstraníme dřevnaté konce a silné stonky bílého chřestu oloupeme. Zelený chřest se loupat nemusí. Chřest loupeme směrem od hlavičky ke konci výhonku.

Připravíme si vývar ze slupek z chřestu, které uvaříme v osolené vodě s trochou cukru, díky kterému ztratí chřest hořkost. Po uvaření můžeme slupky vyhodit.

V druhém kastrolu necháme v osolené vodě uvařit s trochou cukru chřest. Vaříme 4 až 5 minut. Po uvaření vodu slijeme a chřest rozmixujeme tyčovým mixerem. Následně propasírujeme. Přilijeme připravený vývar.

Jarní cibulku očistíme, nakrájíme najemno a orestujeme ji na pánvičce na másle. Po té ji smícháme s bramborovou kaší a vzniklou směsí zahustíme polévku.

Čtěte také

Do polévky přidáme smetanu a víno. Osolíme, okořeníme a vše kvůli cibulce v kaši propasírujeme. Následně provaříme, aby se odvařilo víno. Na závěr přidáme kapku citronové šťávy a trochu nastrouhané citronové kůry. Přidat můžeme i nastrouhaný muškátový oříšek.

Podáváme s mléčnou pěnou. Jako vložku můžeme do polévky použít uvařený chřest, který nakrájíme na kousky.

Ochutnávala Alena Mihulová

Ztracené hodinové vejce

Připravíme si ztracené vejce. Vodu s octem vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Velmi opatrně do vroucí tekutiny vpouštíme rozklepnutá vejce. Vaříme přibližně 4 minuty. Vyjmutá vejce přelijeme studenou vodou a necháme vychladnout. Vařit můžeme i metodou sous-vide. V takové případě připravuje vejce 60 minut při teplotě 63 stupňů.

Mléčná pěna

Pro přípravu volíme kvalitní plnotučné mléko. Aby šla pěna ušlehat, mléko musí mít větší obsah tuků a bílkovin. Vyberte takové mléko, které vám chuťově vyhovuje.

Alena Mihulová, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal, Víťa Bajčanová

Samotné šlehání lze provést jednou ze tří možností. Ručním napěňovačem mléka, elektrickým napěňovačem mléka nebo kávovarem, který má trysku určenou k našlehání mléka.

Při šlehání mléka s pomocí ručních napěňovačů doporučujeme mléko trochu ohřát, bude se vám lépe šlehat.

Víťa Bajčanová

Vystudovala ekonomii, ale už při škole pracovala jako servírka. Práce ji natolik bavila, že se rozhodla zůstat v gastronomii. S přítelem si později otevřela restauraci v Praze – Vršovicích. Když jednoho dne nepřišel kuchař do práce, musela si k plotně stoupnout sama. Zjistila, že jí to jde a baví a hosté jsou spokojení. V roce 2007 dostala nabídku od kamaráda převzít v Praze na Vinohradech restaurant Bílá kráva. Kuchyni tam šéfuje dodnes. Je zastánkyní přístupu, že lidé mají vědět, co jí a má se vařit jen z toho nejlepšího.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.