Chlupaté knedlíky s bílým zelím připravil pro herečku Taťánu Medveckou Daniel Beneš

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se tentokrát učili recept na chlupaté bramborové knedlíky s konfitovaným bílým zelím a vídeňskou cibulkou. Roli učitele přijal šéfkuchař Daniel Beneš z restaurantu Danubio na Praze 8, vrchní degustátorskou se stala herečka Národního divadla Taťána Medvecká.

Chlupaté knedlíky s kypřícím práškem

1,2 kg brambor (ideální je typ B – varné a přílohové)
3 vajíčka
polovina sáčku kypřícího prášku
1 cibule
kachní nebo husí sádlo
sůl
pepř
600 až 900 g hrubé mouky

Postup:

Do kastrolu nalijeme vodu, osolíme, přidáme 600 gramů očištěných brambor ve slupce a dáme vařit. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a necháme vychladnout. Následně je najemno nastrouháme. Dalších 600 gramů brambor v syrovém stavu oloupeme a také najemno nastrouháme.

Uvařené brambory scedíme, oloupeme a necháme vychladnout. Následně je najemno nastrouháme. Dalších 600 gramů brambor v syrovém stavu oloupeme a také najemno nastrouháme

Syrové i uvařené nastrouhané brambory smícháme. Vodu z brambor nevymačkávejte. Díky tomu nemusíte použít větší množství mouky, protože bramborový škrob těsto sám zahustí.

Přidejte vajíčka, hrubou mouku, kypřící prášek a připravte si těsto o hustotě bramborové kaše. Takto připravené těsto nechte pět minut odpočinout a poté z něj dvěma stejnými lžícemi vytvarujte noky.

Vařte ve vroucí osolené vodě. Knedlík, který vyplave, nechte vařit ještě dvě minuty, poté je uvařený. Celkem se knedlíky vaří přibližně osm minut.

Konfitované bílé zelí

¼ hlávky bílého zelí
3 střední cibule
kachní nebo husí sádlo
sůl
ocet
100g cukru krupice

Zelí očistěte a nakrájejte na tenké nudličky

Postup:

Zelí očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli nakrájejte najemno a na rozpálené pánvi nebo v kastrolu s rozpuštěným sádlem nechte zesklovatět. Přisypte cukr, který nechte zkaramelizovat. Pokud by se cukr přisypal později, cibule by se mohla spálit.

Přisypte nakrájené zelí, promíchejte a nechte zesklovatět. Přidejte kmín, přilijte ocet a promíchejte.

Na závěr podlijte vodou a poduste dvacet minut do měkka.

Vídeňská cibulka

1 cibule
mouka
olej

Patrik Rozehnal, Taťána Medvecká, Naďa Konvalinková, Daniel Beneš

Cibuli musí být nakrájená na tenké kroužky, které obalte v mouce. Kroužky osmažte na rozpálené pánvi s olejem.

Daniel Beneš

Vařit začal už ve svých 10 letech, když pomáhal své mamince, také vyučené kuchařce. Dnes už ji sám některé finty učí, ale stále podle osvědčených postupů vylepšuje české recepty. Profesionálním kuchařem se stal po studiu SOU U Krbu v Praze. Praxi vykonával v hotelu Intercontinental, kde také později vařil v restauraci Zlatá Praha. Stal se českým mistrem grilování, a to hned v prvním ročníku, na který se přihlásil. Porotu tehdy zaujal grilovaným dezertem. Dnes šéfuje speciálnímu restaurantu Danubio v Praze na Rohanském ostrově v budově Danube House.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka