Datlovému koláči s vanilkovým krémem neodoláte. Zamilovala si ho i Simona Postlerová

Datlový koláč s vanilkovým krémem a karamelovou omáčkou - Foto: Patrik Rozehnal

Datlový koláč s vanilkovým krémem a karamelovou omáčkouFoto: Patrik Rozehnal

Říká se, že v pražské restauraci U Mecenáše kdysi sedával i kat Mydlář. Tentokrát se do podniku na Malostranském náměstí vydali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal, aby zjistili, jak se připravuje datlovy koláč. Recept prozradil místní šéfkuchař Josef Kalaš. A na ochutnávku s úsměvem dorazila také herečka Simona Postlerová.

Datlový koláč 

450 g vypeckovaných nahrubo posekaných čerstvých datlí
230 g změklého másla
tmavý třtinový cukr
1 šálek kávy
2 lžičky jedlé sody
6 lžiček kypřícího prášku do pečiva
450 g hladké mouky
8 vajec
600 ml vařící vody 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

V míse smícháme nasekané datle s jedlou sodou a kávou. Na závěr zalijeme vroucí vodou. Datle se nakypří a změknou - Foto: Petr Jindra

V míse smícháme nasekané datle s jedlou sodou a kávou. Na závěr zalijeme vroucí vodou. Datle se nakypří a změknouFoto: Petr Jindra

V míse smícháme nasekané datle s jedlou sodou a kávou. Na závěr zalijeme vroucí vodou. Datle se nakypří a změknou. Vodu nesléváme, protože výsledné těsto bude lité. 

V kuchyňském robotu vyšleháme máslo a třtinový cukr. Jakmile máme vyšleháno, přidáváme postupně vejce (po jednom) a dále šleháme. Po čtvrtém vejci přisypeme trochou hladké mouky, která pomůže, aby těsto lépe vázalo. A opět přidáváme postupně vejce (opět po jednom). 

Následně přisypáváme postupně smíchanou mouku s kypřicím práškem. Pokud dodržíme tento postup, těsto se nesrazí. Na závěr do těsta vmícháme datlovou směs. 

Připravené těsto vlijeme do vymazaného pekáče s pečicím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů po dobu 25 minut. V průběhu pečení těsto kontrolujeme pomocí špejle. Jakmile vytáhneme špejli čistou, máme upečeno. 

TIP 

Simona Postlerová dohlížela i na dění v kuchyni - Foto: Petr Jindra

Simona Postlerová dohlížela i na dění v kuchyniFoto: Petr Jindra

Pokud si nejsme jisti, zda trouba peče rovnoměrně, je dobré ze strany obalit pekáč nebo dortovou formu mokrou utěrkou. Utěrka nasává teplo ze všech stran rovnoměrně. 

Karamelová omáčka 

200 g másla
200 g třtinového cukru
200 g zlatého cukrového sirupu
200 ml smetana 

Postup: 

V kastrolu prohřejeme máslo, třtinový cukr a zlatý cukrový sirup. Směs necháme zredukovat. Následně přilijeme smetanu a povaříme. Celková doba přípravy je přibližně 10 minut. 

Vanilkový krém 

V průběhu pečení těsto kontrolujeme pomocí špejle. Jakmile vytáhneme špejli čistou, máme upečeno - Foto: Petr Jindra

V průběhu pečení těsto kontrolujeme pomocí špejle. Jakmile vytáhneme špejli čistou, máme upečenoFoto: Petr Jindra

250ml plnotučného mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
75 g cukru krupice
5 žloutků 

Postup: 

Ve vodní lázni (kastrol s vodou, na který položíme misku nebo menší kastrol) prohřejeme misku s mlékem a smetanou. Miska se nesmí dotýkat vody. 

Přidáme vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme zrníčka. Dáme je i s rozříznutým luskem do smetany s mlékem. Prohřejeme. 

Přisypeme cukr, který necháme rozpustit. Přidáme žloutky a vyšleháme. Lusk nakonec vyndáme. 

Josef Kalaš 

Je to skromný, šikovný a poctivý kuchař, který miluje svoji práci. Jeden čas pracoval v Anglii, kde se postupně propracoval na zástupce a přičichl k cukrařině. Při odchodu mu jeho šéf prozradil některé tajné recepty a fígle, které dnes předává v našem pořadu i vám. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace