Datlovému koláči s vanilkovým krémem neodoláte. Zamilovala si ho i Simona Postlerová

Říká se, že v pražské restauraci U Mecenáše kdysi sedával i kat Mydlář. Tentokrát se do podniku na Malostranském náměstí vydali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal, aby zjistili, jak se připravuje datlovy koláč. Recept prozradil místní šéfkuchař Josef Kalaš. A na ochutnávku s úsměvem dorazila také herečka Simona Postlerová.

Datlový koláč

450 g vypeckovaných nahrubo posekaných čerstvých datlí
230 g změklého másla
tmavý třtinový cukr
1 šálek kávy
2 lžičky jedlé sody
6 lžiček kypřícího prášku do pečiva
450 g hladké mouky
8 vajec
600 ml vařící vody

Postup:

V míse smícháme nasekané datle s jedlou sodou a kávou. Na závěr zalijeme vroucí vodou. Datle se nakypří a změknou. Vodu nesléváme, protože výsledné těsto bude lité.

V míse smícháme nasekané datle s jedlou sodou a kávou. Na závěr zalijeme vroucí vodou. Datle se nakypří a změknou

V kuchyňském robotu vyšleháme máslo a třtinový cukr. Jakmile máme vyšleháno, přidáváme postupně vejce (po jednom) a dále šleháme. Po čtvrtém vejci přisypeme trochou hladké mouky, která pomůže, aby těsto lépe vázalo. A opět přidáváme postupně vejce (opět po jednom).

Následně přisypáváme postupně smíchanou mouku s kypřicím práškem. Pokud dodržíme tento postup, těsto se nesrazí. Na závěr do těsta vmícháme datlovou směs.

Připravené těsto vlijeme do vymazaného pekáče s pečicím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů po dobu 25 minut. V průběhu pečení těsto kontrolujeme pomocí špejle. Jakmile vytáhneme špejli čistou, máme upečeno.

TIP

Pokud si nejsme jisti, zda trouba peče rovnoměrně, je dobré ze strany obalit pekáč nebo dortovou formu mokrou utěrkou. Utěrka nasává teplo ze všech stran rovnoměrně.

Simona Postlerová dohlížela i na dění v kuchyni

Karamelová omáčka

200 g másla
200 g třtinového cukru
200 g zlatého cukrového sirupu
200 ml smetana

Postup:

V kastrolu prohřejeme máslo, třtinový cukr a zlatý cukrový sirup. Směs necháme zredukovat. Následně přilijeme smetanu a povaříme. Celková doba přípravy je přibližně 10 minut.

Vanilkový krém

250ml plnotučného mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
75 g cukru krupice
5 žloutků

V průběhu pečení těsto kontrolujeme pomocí špejle. Jakmile vytáhneme špejli čistou, máme upečeno

Postup:

Ve vodní lázni (kastrol s vodou, na který položíme misku nebo menší kastrol) prohřejeme misku s mlékem a smetanou. Miska se nesmí dotýkat vody.

Přidáme vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme zrníčka. Dáme je i s rozříznutým luskem do smetany s mlékem. Prohřejeme.

Přisypeme cukr, který necháme rozpustit. Přidáme žloutky a vyšleháme. Lusk nakonec vyndáme.

Josef Kalaš

Je to skromný, šikovný a poctivý kuchař, který miluje svoji práci. Jeden čas pracoval v Anglii, kde se postupně propracoval na zástupce a přičichl k cukrařině. Při odchodu mu jeho šéf prozradil některé tajné recepty a fígle, které dnes předává v našem pořadu i vám.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.