David Deyl zapekl brokolicové brambory se sýrem
Pochoutky Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala navštívil nadějný mladý zpěvák David Deyl. Miluje brokolici, takže si přinesl recept na brokolici zapečenou se sýrem a ostatní zeleninou.
Během přípravy jste se dozvěděli, proč David Deyl miluje brokolici a jak mu díky tomu říkají. David i Patrik se navzájem dozvěděli, že mají sestry ve Švýcarsku a David nám také zazpíval rusky. To všechno v Pochoutkách, kde přidala pár zajímavostí o brokolici i Markéta Sokolová.
Zapečené brambory po česku:
pytlík mražené zeleniny (mrkev, hrášek, pórek, případně i žampiony), brambory, brokolice, cibule, spoustu sýru, trochu mléka, vejce, sůl, špetka pepře, trochu hladké mouky a sterilované okurky
Postup:
Brambory uvaříme do „poloměkka“, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Mraženou zeleninu (mrkev, hrášek, pórek, případně i se žampiony) orestujeme na rozehřátém oleji. Sýr nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na půlkolečka.
Dno i stěny zapékací mísy potřeme olejem. Na dno dáme polovinu cibule, vrstvu brambor a mírně je osolíme. Pak přijde vrstva brokolice a polovina orestované zeleniny. Opět mírně posolené brambory, zbytek brokolice i zeleniny. Poslední vrstva bude z brambor proložených cibulí.
Vejce rozmícháme s mlékem, moukou, špetkou pepře a podle chuti osolíme. Těstíčkem prolijeme brokolicové brambory, mísu přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut na 180 až 200 °C. Pak mísu vyndáme a pokrm posypeme sýrem. Opět přiklopíme a 10 minut pečeme. Pak sundáme víko a dopékáme již jen 5 minut, aby nám sýr „chytil“ kůrčičku.
Brokolici s brambory podáváme teplou a můžeme ji doplnit čerstvou zeleninou nebo jen sterilovanou okurkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.