Delikátní skotská vejce. Vejce obalená mletým masem si zamilovala i Sandra Pogodová

V letošním průvodci Michelin dostala ocenění i řeznická hospoda Maso a kobliha. Do podniku Paula Daye zavítali také Patrik Rozehnal s Naďou Konvalinkovou, kteří se učili vařit skotská vejce. Pochoutku z mletého masa s radostí vyzkoušela i herečka Sandra Pogodová.

Skotské vejce

5 vajec
340 g mletého vepřového masa
mouka
strouhanka + asijská strouhanka Panko
olej
pepř
sůl
směs bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)

Postup:

Vajíčka uvaříme naměkko ve vroucí vodě. Snažíme se vybrat stejně velká vejce, protože jenom tak docílíme stejného uvaření. Vaříme 6,5 až 7,5 minuty. Po uvaření je necháme ihned vychladit v ledové vodě (může být i s ledem), aby se zastavil var a žloutek zůstal tekutý.

Ideální je si nejprve připravit z masa placku, do které vejce obalíme

Namleté maso ochutíme solí a směsí bylinek a vyšleháme aspoň 5 minut v kutru, aby pěkně drželo na vajíčku. Strouhanku ani vajíčko nepřidáváme! Do masa můžeme při šlehání dát pár kostek ledu.

Uvařená a vychladlá vejce obalíme v ochuceném masu. Na jedno vejce použijeme 85 gramů masa. Ideální je si nejprve připravit z masa placku, do které vejce obalíme. Nelekejte se, na vejci budeme mít cca 1 cm vrstvu masa.

Následně obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Pouze strouhanku můžeme smíchat s asijskou Panko strouhankou.

Smažíme buď ve fritovacím hrnci, nebo na rozpálené pánvi s olejem. Oleje musí být velké množství, aby v něm vejce bylo ponořené a smažilo se rovnoměrně. Před podáváním vejce rozpůlíme, případně dochutíme solí a pepřem. Pro konzumaci se nemusí používat příbor.

Milan Pekárek, Sandra Pogodová, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal

Co je PANKO strouhanka?

Lehká a křupavá strouhanka. V porovnání s běžnými strouhankami vytvoří hrubší strukturu. Japonské strouhanky jsou delikátnější a absorbují méně oleje než evropské. Zakoupíte ji v běžné obchodní síti.

Milan Pekárek

Vyučil se U Krbu v Praze – Malešicích. Miluje českou kuchyni, například vařené hovězí maso s bramborem a holandskou omáčkou nebo slepici na paprice. V současnosti je pravou rukou Paula Daye v řeznické hospodě Maso a kobliha v Petrské ulici, která v roce 2016 získala v průvodci Michelin ocenění Bib gourmand. Znamená to, že se tam vaří dobrá jídla za slušnou cenu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.