Fazolový krém se slaninou od Pavla Mencla ochutnala i herečka Zuzana Slavíková
S Pochoutkami na talíři jsme zamířili do restaurace s krásným názvem „Kastrol“. Šéfkuchařem je tam Pavel Mencl. Uvařil fazolový krém se slaninou. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali herečku Zuzanu Slavíkovou.
Fazolový krém se slaninou:
- ½ kg sušených červených fazolí (mohou být i bílé)
- 2 litry masového vývaru (hovězí nebo kuřecí, který dá polévce silnější chuť)
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- vepřové sádlo
- smetana
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup:
1. Fazole den předem namočíme, aby natáhly vodu. Při vaření je budeme připravovat kratší dobu.
2. Namočené fazole uvaříme ve vodě, ve které se namáčely a vodu po uvaření nevyléváme. Vaříme 30 až 60 minut.
3. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Do základu doporučujeme prorostlejší, aby se lépe rozvinula její chuť. Slaninu orestujeme na sádle. Přidáme česnek nakrájený na plátky a opět dozlatova zarestujeme. Poté přidáme nakrájenou cibuli a restujeme.
4. Při přípravě dáváme pozor, abychom nic nepřipálili, jinak nám pokrm zhořkne.
5. Základ (slaninu, cibuli, česnek) zlehka zasypeme hladkou moukou a zalijeme masovým vývarem. Vše provaříme minimálně 20 minut.
6. Přilejeme uvařené fazole včetně vývaru, osolíme, opepříme, promícháme a provaříme alespoň deset minut, aby se nám množství zredukovalo.
7. Na závěr rozmixujeme do hladka. Pasírovat není třeba.
8. Podáváme s opečenými chlebovými krutony a trochou bylinkového oleje.
Pavel Mencl
Učil se i u michelinského kuchaře Pavla Pospíšila. Pracoval jako šéfkuchař restaurace Como v pražském hotelu Jalta nebo v Alcronu. V době jeho působení byla žilinská Villa Nečas vyhlášena čtvrtou nejlepší restaurací Slovenské republiky. Stál u rozjezdu pražské Ladronky a Le Patia. Je prý přísný, ale spravedlivý se smyslem pro humor a slabostí pro lehce adrenalinové zážitky. Když se žena nedívá, skáče s padákem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.