Irský guláš od šéfkuchaře Michala Rešetára ochutnala Světlana Nálepková

Vzali jsme vás do pravé irské hospody nazvané James Joys Irish Pub, kterou najdete v Praze na Starém Městě. Na irské stew neboli něco jako náš guláš, pozvali i herečku a zpěvačku Světlanu Nálepkovou.

Irské Stew (irský guláš):

600 g hovězího masa (např. kližka, přední, zadní), 600 g cibule, brambory, žampion, mrkev, rajčatový protlak, šebestiánský špek, petržel, bobkový list, nové koření, pepř černý (mletý), sůl, 0,5 litru piva, např. Guiness).

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na silné plátky. Dáme na pánvičku s rozpáleným olejem (cca 3 až 4 mm oleje), kde cibuli opečeme do zlatova. Nesmíme ji spálit! Přidáme maso nakrájené na větší kostky a trochu rajčatového protlaku, který zarestujeme. Maso osolíme a opepříme. Následně zalejeme připraveným vývarem a černým pivem (ideálně např. Guiness). Pro vůni přidáme trochu nakrájeného špeku a koření.

Suroviny na irský guláš

Dusíme do chvíle, dokud nám maso nezměkne. Musíme však hlídat, aby se nám pivo s vývarem nevyvařilo a proto neustále doléváme. K dolévání lze použít i vodu.

Přidáme nakrájené brambory, žampiony a mrkev. Podusíme přibližně dalších 15 až 20 minut. Za tu dobu nám všechno změkne a získáme správnou hustotu a nemusíme tak pokrm dále zahušťovat. Pokud ale jídlo chceme mít hustější, použijeme jíšku. Jako přílohu podáváme jen chleba.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.