Jak chutná tartar a tataki z tuňáka? Asijské pochoutky ocenila Pavla Tomicová
S herečkou Pavlou Tomicovou bylo u stolu veselo. Na rozhovor a ochutnávku tataráku a tataki z tuňáka dorazila do pražské restaurace AvantGarde. Recept podrobně vysvětlil šéfkuchař Petr Vlásek, takže si můžete dobrotu připravit i doma.
Tartar z tuňáka
500 g čerstvého tuňáka
50 g šalotky
50 g čerstvé pažitky
100 ml sojové omáčky Kikkoman
100 ml olivového oleje
5 g bílého pepře
Postup:
Nejprve si vykrojíme 4 větší obdélníky z tuňáka, které později použijeme na přípravu tataki z tuňáka. Ze zbylého ořezu připravíme tartar. Všechno maso nakrájíme nadrobno.
K nakrájenému masu přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, najemno nakrájenou pažitku, olivový olej, sojovou omáčku, opepříme a vše dobře zamícháme.
Tataki z tuňáka
4 obdélníky z tuňáka
20 g soli
5 g bílého pepře
50 g směsi bílého a černého sezamu
trocha olivového oleje
Postup:
Obdélníky tuňáka osolíme, opepříme a obalíme ve směsi černého a bílého sezamu.
Obdélníky opečeme zprudka na troše olivového oleje. Střed tuňáka musí zůstat syrový, to je potom pravé tataki.
Salát s bílou ředkví
200 g bílé ředkve
100 g salátu frisée
snítka kopru
trochu olivového oleje
šťáva z poloviny citronu
Postup:
Bílou ředkev si očistíme, odkrojíme jeden větší špalek a nakrájíme natenko (nejlépe na nářezovém stroji zvaném mandolína). Vzniknou tenké a široké plátky, které pak namočíme do vody s ledem. Tím docílíme toho, že ředkev zkřehne a bude svěží.
Necháme ji odležet asi 20 minut, pak ji vyndáme, natrháme k ní salát frisée a přidáme pár snítek kopru.
Dochutíme až těsně před servírováním trochou citronové šťávy a olivovým olejem. Kdybychom ho dochucovali dříve, ztratila by se křehkost odleželé ředkve.
Petr Vlásek
Petr Vlásek je členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Je původem z Prahy. Vystudoval Školu hotelnictví a gastronomie hotelu Internacionál v pražských Dejvicích. Kuchyni v restaurantu AvantGarde vede od léta roku 2016. Jeho podpisem je mezinárodní kuchyně s nádechem Asie. Rád připravuje masa, steaky a ryby. Z jídel má nejraději českou klasiku jako řízky, svíčkovou a kachnu, ale nepohrdne ani asijskými pokrmy.
Od té doby, co má děti, šla většina koníčků stranou. Dříve rád chodil na ryby, teď si koupil kolo a začal jezdit na kole i do práce. Občas zajde do posilovny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka