Jarní kuře s kukuřicí si můžete upéct na seně. Vyzkoušel ho i Antonín Panenka
Zapéct kuřecí prsa s kůží na seně a následně je orestovat na másle, není vůbec špatný nápad. Překvapí vás jedinečnou chutí stejně jako fotbalistu Antonína Panenku, který během aktivní kariéry jedl především kuřecí. V této podobě ho vyzkoušel ale poprvé. Recept šéfkuchaře Petra Šmrhy z pražské restaurace hotelu Unic zkrátka stojí za vyzkoušení.
Jarní kuře pečené na seně (na 1 porci)
1 kuřecí prso s kůží
1 špetka soli
1 špetka pepře
1 snítka čerstvého tymiánu
1 necelá polévková lžíce másla
chomáček sena (gastroseno – bio)
Postup:
Připravíme si potravinářskou folii, na kterou položíme kuřecí prso. Lehce ho osolíme, opepříme, přidáme čerstvý tymián a kuře zabalíme do folie. Přibližně 10 minut povaříme ve vodě.
Poté maso vyjmeme z folie, přendáme na pekáček, obložíme ještě kouřícím senem, které předem spálíme nad sporákem. Nepřidáváme už žádné koření ani tuk. Takto necháme v rozpálené troubě při 160 stupních asi 5 minut. Kuře tím získá specifickou zauzenou chuť.
Následně kuře vyndáme z trouby, na pánev vložíme máslo a z obou stran opečeme kuřecí prso cca 5 minut, aby kůžička byla upečená dozlatova.
Kukuřičné pyré s bramborem
1 menší kukuřice (i sterilovaná)
2 brambory
1 špetka soli
1 špetka pepře
200 ml mléka
Postup:
Oloupané brambory rozkrájíme na menší kousky, necháme povařit s kukuřicí (v poměru 2/3 kukuřice a 1/3 brambor) spolu se solí a pepřem. Přidáme mléko nebo vodu. Po uvaření rozmixujeme v jemné pyré (lépe v mixéru).
Kukuřičná polenta
balíček kukuřičné polenty
oříšek másla
Postup:
Polentu připravíme dle receptu na obalu. Lze uvařit ve vývaru do zhoustnutí. Na pečícím papíru necháme ztuhnout (těsto konzistence škubánků), nařežeme na kostky a na pánvi opečeme na másle dozlatova.
Petr Šmrha
Narodil se a vyučil v Plzni. Má rád jakékoliv jídlo a není nic, co by neochutnal nebo netoužil pozřít. Miluje českou kuchyni a hledá cesty, jak ji odlehčit a zmodernizovat. Vaří rád i ve svém volném čase. V kuchyni používá jen to nejlepší, aby česká příroda a kuchyně mohly zazářit v úplně novém světle. Jako každého ho potěší, když mají hosté radost z jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.