Je to fantazie. Osvěžující salát s chřestem a jahodami ocenila Andrea Elsnerová

Salát se zeleným chřestem a jahodami - Foto: Martin Čuřík

Salát se zeleným chřestem a jahodamiFoto: Martin Čuřík

Do pražské restaurace Suterén zavítali Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková, aby se naučili dělat jarní salát se zeleným chřestem, jahodami a pomerančovým vinaigrettem. Porci připravil šéfkuchař Richard Šusta také pro herečku Divadla na Vinohradech Andreu Elsnerovou, která se do ochutnávky s radostí pustila.

Salát se zeleným chřestem a jahodami 

750 g zeleného chřestu
voda
sůl
cukr
200 g jahod
200 g směsi listových salátů
100 g rukoly (rokety)
1 salátová okurka 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

V mixeru nebo pomocí šlehací metly všechny suroviny spojíme a dochutíme solí a pepřem - Foto: Martin Čuřík

V mixeru nebo pomocí šlehací metly všechny suroviny spojíme a dochutíme solí a pepřemFoto: Martin Čuřík

Zelený chřest umyjeme a oloupeme spodní stonky. Spaříme ve vroucí vodě s cukrem a solí, které pomohou vytáhnout skvělou chuť chřestu. Po vyjmutí ho prudce zchladíme v ledové lázni. 

Následně chřest osušíme a spodní část nakrájíme na kolečka, která přidáme k marinovaným jahodám. 

Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Salátové listy omyjeme a dobře osušíme. Jahody zalijeme částí vinaigrettu a necháme v chladu 30 minut marinovat. 

Okurku nakrájíme podélně na pláty pomocí škrabky. Hlavičky chřestu rozdělíme na čtyři díly a zabalíme do plátů okurky. 

Takto zabalené hlavičky postavíme na talíř, zalijeme vinaigrettem a obložíme rukolou. Posypeme marinovanými jahodami s kolečky chřestu. 

Pomerančový vinaigrette 

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Andrea Elsnerová - Foto: Martin Čuřík

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Andrea ElsnerováFoto: Martin Čuřík

1 šálek čerstvé pomerančové šťávy
2 lžíce medu
¼ šálku bílého octa
1 lžička dijonské hořčice
½ šálku olivového oleje (extra virgin)
sůl, bílý mletý pepř 

V mixeru nebo pomocí šlehací metly všechny suroviny spojíme a dochutíme solí a pepřem. 

Richard Šusta 

Nadšený kuchař neváhá jet pro dobré jídlo i hodně daleko. Jak sám říká, bez kvalitních surovin se dobré jídlo udělat nedá. O zeleném a bílém chřestu dokáže mluvit celou hodinu. S jídlem si vyhraje a lístek v restauraci podřizuje probíhající sezoně. Šéfuje kuchyni v restauraci Suterén v Praze. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  D1, km 24.9, ve směru Praha, práce údržby, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 23.10.2017 11:35 Do 23.10.2017 13:32, , údržba a opravy telematiky, zdroj: ŘSD
  silnice III/23634 (ulice Přemyslova), Libušín, okr. Kladno, uzavřeno, Od 28.10.2017 00:00 Do 29.10.2017 20:00, uzavírka středu obce Libušín, silnice III/23634, ul. Přemyslova mezi kruhovými objezdy, osobní ...
  ulice Červené Vršky, v katastru obce Benešov, okr. Benešov, oprava povrchu vozovky, provoz převeden do protisměru, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 24.10.2017 00:00 Do 27.10.2017 23:59, 1. Etapa: ...

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace