Je to fantazie. Staročeské lokše s kachním masem si oblíbil i zpěvák Daniel Hůlka

Staročeské lokše s kachním masem - Foto: Jana Kudláčková

Staročeské lokše s kachním masemFoto: Jana Kudláčková

Stačí jednou ochutnat a hned budete přemýšlet, kdy si recept připravit znovu. Staročeské lokše s kachním masem a jablkovým červeným zelím zkrátka stojí za to. Potvrzuje to i zpěvák Daniel Hůlka, který se postup naučil od šéfkuchaře Pohostince Karlín Petera Haláka.

Staročeské lokše 

500 g brambor
500 g hladké mouky
Špetka soli
Kachní nebo husí sádlo na smažení 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Vyválíme si hada, odkrájíme větší kousky (asi 80 g), z nich válečkem vyválíme na pomoučeném vále s polohrubou moukou tenkou placku - Foto: Jana Kudláčková

Vyválíme si hada, odkrájíme větší kousky (asi 80 g), z nich válečkem vyválíme na pomoučeném vále s polohrubou moukou tenkou plackuFoto: Jana Kudláčková

Brambory si uvaříme den dopředu ve vodě a necháme vychladnout. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. 

V bramborách je dost vody na to, aby bylo těsto vláčné, proto nepotřebujeme žádné vejce ani olej. 

Pak se brambory smíchají s hladkou moukou a vypracuje se měkké vláčné těsto. Má tendenci řídnout, takže se musí pracovat rychle. Vyválíme si hada, odkrájíme větší kousky (asi 80 g), z nich válečkem vyválíme na pomoučeném vále s polohrubou moukou tenkou placku, kterou opečeme z obou stran na pánvi na sádle. 

Musíme placku smažit ponořenou, takže na větší vrstvě sádla. Placka se začne nafukovat a smažit, pak ji dáme okapat stranou a nakonec plníme trhaným masem. 

Pečená kachna 

Daniel Hůlka, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal, Peter Halák - Foto: Jana Kudláčková

Daniel Hůlka, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal, Peter HalákFoto: Jana Kudláčková

1 kachna
1 l kachního nebo husího sádla
sůl
kmín 

Postup: 

Kachnu, rozkrojíme a zploštíme. Osolíme, pokmínujeme a položíme do pekáčku prsy dolů na poloviny cibule, aby se při pečení nepřichytila. Takto ji pečeme při 140 stupních asi 2 hodiny. 

Pak ji otočíme prsy nahoru a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny. 

Upečené maso natrháme, aby se jím mohly plnit lokše. Maso do nich zarolujeme jako do palačinky. 

Podáváme s jablečným červeným zelím. 

Jablkové červené zelí 

Maso a zelí ado lokší zarolujeme jako do palačinky - Foto: Jana Kudláčková

Maso a zelí ado lokší zarolujeme jako do palačinkyFoto: Jana Kudláčková

1 hlávka červeného zelí
1 brambor na zahuštění
2 bílé cibule
3 jablka
200 ml červeného vína
2 lžíce octa
sůl
kmín
pepř 

Postup: 

Nakrouháme si nebo nakrájíme nožem zelí na tenké nudličky. Nakrájíme cibuli na nudličky, očistíme jablko a nakrájíme také na nudličky. 

Pak si v hrnci rozpálíme kachní nebo husí sádlo, na něm nejdříve necháme zesklovatět cibuli, následně přidáme zelí a později jablka. Musíme vydusit trochu vody. 

Podlijeme červeným vínem, necháme odvařit tekutinu a ochutíme solí, kmínem a pepřem. Přidáme 2 lžíce octa. 

Když bude zelí skoro hotové, nastrouháme do něj 1 bramboru a převaříme tak 10 minut, aby bylo zelí zahuštěné a bezlepkové. 

Peter Halák 

Vyučil se v Hotelové škole v Púchově na Slovensku. Své kuchařské dovednosti si vyzkoušel i jako kuchař v polní kuchyni, kdy vařil pro tisíce vojáků. Na zkušené byl v Itálii, ale poté už zakotvil v Česku. Dnes šéfuje kuchyni v Pohostinci Karlín, který ideově vede známý šéfkuchař Jan Punčochář. 

Peter jako Slovák miluje bryndzové halušky a šulánky s mákem. Rád ale vaří českou kuchyni, kterou obdivuje. Hlavu si čistí na rybách. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Od 23.5.2018 01:20 do 02:30; v ulici Suchomelská v obci České Budějovice; Pozor! 2 nadměrné náklady; Pozor! Očekávejte zdržení; Přeprava pivního tanku na 2 soupravách. Parametry obou NN: d=32 m; š=6,2 ...
  D11, mezi km 56.1 a 58.4, ve směru Hradec Králové, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, oprava vodorovného dopravního značení, Od 23.05.2018 07:30 Do 23.05.2018 18:00, Pozor!, Údržba vodorovného ...
  D11, mezi km 21.4 a 21.2, ve směru Praha, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 23.05.2018 10:00 Do 23.05.2018 13:30, Pozor!, Údržba a opravy svodidel, zdroj: ŘSD

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace