Jelení kolínko je výborné na víně a s křenovou kaší. Potvrzuje to i Daniel Bambas

Vaření s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem si užil herec Daniel Bambas. Společně navštívili pražskou Hergetovu cihelnu, kde jim šéfkuchař Vojtěch Václavík připravil jelení kolínko na červeném víně. Recept s křenovou kaší a gremolatou doporučují rozhodně vyzkoušet.

Jelení kolínko na červeném víně

jelení kolínko (nejlépe nakrájené přes kost)
100 g kvalitního špeku
1 menší mrkev
1 kratší stonek řapíkatého celeru
1 cibule
1 větší stroužek česneku
2 lžíce šípkové zavařeniny
300 ml červeného vína
4 kuličky nového koření
10 kuliček černého pepře
3 kuličky jalovce
2 bobkové listy
sůl
1 konzerva sekaných rajčat
olej na restování
případně hovězí vývar na podlití

Postup:

Nejprve vykostíme jelení kolínko a kost s morkem si ponecháme. Vykostěné maso pokrájíme na menší kostky (asi 4x4 cm).

Po orestování špeku přidáme kořenovou zeleninu. Až se zbarví lehce do zlatova, přidáme cibuli a česnek a zarestujeme

Maso vložíme do rozpáleného oleje v hrnci a orestujeme ze všech stran. Až se maso zatáhne, odložíme ho do připraveného pekáče.

Kořenovou zeleninu si nakrájíme na větší kostky, cibuli také a česnek oloupeme a můžeme nechat v celku.

V kastrolu na zbytku oleje, výpeku z masa a přidaném oříšku másla orestujeme nejdříve špek pokrájený na kostičky. Kůži, kterou z něj odkrojíme, si můžeme schovat a následně přidat k pečenému masu do trouby.

Po orestování špeku přidáme kořenovou zeleninu. Až se zbarví lehce do zlatova, přidáme cibuli a česnek a zarestujeme. Dále přilijeme červené víno a necháme odpařit alkohol. Teprve potom přidáme konzervu krájených rajčat. Chvíli společně podusíme.

Následně směs z hrnce přidáme k pečenému masu a společně pečeme asi při 90 stupních přes noc asi 10 až 12 hodin.

Po upečení maso vyjmeme a výpek se zeleninou propasírujeme přes síto, aby vznikla hustá a jemná omáčka. Pokud by byla málo hustá, ještě ji trochu svaříme. A na závěr přidáme šípkovou zavařeninu, která vytvoří balanc mezi sladkým a kyselým. Pak znovu vložíme maso, prohřejeme a je hotovo.

Podáváme s gremolatou a křenovou kaší.

Křenová kaše

běžná bramborová kaše jako základ
500 ml mléka
100 g nastrouhaného čerstvého křenu

Patrik Rozehnal, Vojtěch Václavík, Naďa Konvalinková, Daniel Bambas

Postup:

Nastrouhaný křen dáme do mléka a společně rozmixujeme. Takové mléko zahřejeme a následně necháme odstát 30 minut. Tím se uvolní křenové aroma do mléka. Mléko použijeme na přípravu běžné bramborové kaše.

TIP: Gremolata

Doplněk k masu z italské kuchyně se používá především v milánské gastronomii, například se bez ní neobejde ossobuco. Ale dá se použít téměř ke každému masu, aby ho pozvedl a ozvláštnil. Jedná se o mix hladkolisté petržele, česneku a citronu. Samozřejmě můžete obměnit kůru citronu za jiný citrus, bylinky za jiné podobné třeba šalvěj, mátu, koriandr.

Vojtěch Václavík

Nemá nějaký stálý vzorec pro vymýšlení jídel. Někdy začíná surovinou, která ho zaujme nebo je zrovna její sezona a pak nabaluje vhodné postupy a kombinace chutí. Jindy ho zase nadchne nějaký recept, co někde zahlédl nebo ochutnal. Inspiruje se a vymýšlí svou variaci.

Má pocit, že úroveň naší gastronomie je o hodně lepší. Posouváme se a doháníme, co jsme zaspali. Lidé by podle něj měli přestat platit za odfláknuté jídlo a být kritičtější, jinak se nic nezmění. Radost mu dělá, že se o jídlo zajímá čím dál víc lidí a gastronomie jako taková je už i u nás velké téma.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.