Jiří Rajchrt uvařil šafránovou hrušku s mátou a omáčkou

Další návštěva Pochoutek zavítala opět do restaurace Na Štěpáně v Obříství na Mělnicku, kde vaří a pečou z čerstvých farmářských surovin. Připraví vám i čerstvé české ryby a oživují dobré staročeské recepty. Postará se tam o vás šéfkuchař Jiří Rajchrt. Právě on pohostil i Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala sladkým pokušením - šafránovou hrušku s mátou a omáčkou.

Povídali si o tom, jak se Jiří dostal ke kuchařině, co mu jde a nejde v kuchyni, odkud berou suroviny a prozradil i pár fíglů. Dalším hostem byl i barista Michal Křižka - člověk, který miluje kávu a umí ji také dobře připravit. Povyprávěl o svých cestách za kávou, jak poznat tu nejlepší v obchodě, jaké chutě by měla mít káva a jak ji podávat.

Šafránová hruška s mátou a omáčkou:
4 pevnější hrušky, hvězdičky badyánu, pár snítek pravého šafránu, 250 g cukru krystal, voda, lžíce solamylu, pár lístku máty a případně vanilkovou zmrzlinu

Postup:
Hrušku oloupeme od stopky dolů a tu tam necháme. Hrušku zespoda vyjádříme. Dáme ji vařit do láku z 2 litrů vody, 250 g cukru, badyánu a šafránu. Vaříme ji do poloměka (až bude jasně žlutá). Servírujeme na větší talíř s mátou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.