Jsou brilantní, chválil Tomáš Klus halušky se zelím. Recept zvládne každý

Halušky se zelím podle Pavola Glončáka - Foto: Martin Čuřík

Halušky se zelím podle Pavola GlončákaFoto: Martin Čuřík

Do pražského Národního pivovaru dorazil zpěvák Tomáš Klus, aby ochutnal halušky se zelím od šéfkuchaře Pavola Glončáka. Nezůstal jen u typického slovenského jídla. Populární muzikant prozradil, jak si vařil v době sportovní kariéry, proč nejí maso nebo jak si vybírá kytary.

Ručně odkrajované halušky se zelím 

300 g hladké mouky
300 g vařených brambor
1 vejce
balíček nebo sklenice kysaného bílého zelí
sůl
špetka drceného kmínu
cukr
4 plátky slaniny
pepř
petržel, pórek nebo pažitka na ozdobu 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. 

Do mísy s nastrouhanými bramborami přidáme mouku (nikdy ne obráceně!), vejce, osolíme a připravíme tužší, lepkavou hmotu. 

Halušky děláme postaru ručně. Na prkýnko poprášené moukou dáme těsto, které odkrajujeme nožem nebo lžící do vroucí osolené vody. Použít můžeme i speciální cedník, kterým těsto protlačujeme, čímž vznikají malé nočky. Uvařené halušky poznáme podle toho, že vyplavou na hladinu. Po uvaření halušky krátce propláchneme studenou vodou. 

 

Rozhovor s Tomášem Klusem, který mimo jiné prozradil, jak si vařil v době sportovní kariéry

Vložit na svůj web

Na rozpálenou pánev nalijeme zbytek vody z halušek, přidáme zelí, které můžeme také předem pokrájet. Osolíme, přidáme drcený kmín a podusíme. Podle chuti můžeme dosladit cukrem. Přidáme uvařené halušky a prohřejeme. 

Na rozpálené pánvičce orestujeme nudličky slaniny (žádný další tuk nepřidáváme, slanina pustí tuk sama), které použijeme na dozdobení. Zdobit můžeme také nasekanou čerstvou petrželí, pórkem nebo pažitkou. 

Pavol Glončák 

Narodil se na Slovensku, kuchařem se vyučil v Liptovském Mikuláši a do Prahy přijel kvůli své partnerce. Dnes vaří a šéfuje typicky českému hostinci moderního střihu – Národnímu pivovaru v Praze, kde si vaří i vlastní pivo. Miluje českou i slovenskou kuchyni, rád připravuje zvěřinu a práce v kuchyni musí mít podle něj týmového ducha. Ve volném čase se věnuje rodině. 

Patrik Rozehnal, Pavol Glončák, Naďa Konvalinková, Tomáš Klus - Foto: Martin Čuřík

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  D8, mezi km 2.8 a 3.1, ve směru Drážďany, práce údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 22.10.2017 07:30 Do 22.10.2017 13:00, Pozor!, Oprava svodidel po doprvní nehodě u SOS hlásky na km ...
  D6, km 7.2, ve směru Praha, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 23.10.2017 08:00 Do 23.10.2017 16:00, Oprava svodidel
  D7, km 6.7, ve směru Praha, práce údržby, zúžená vozovka na dva jízdní pruhy, Od 24.10.2017 08:00 Do 24.10.2017 16:00, Oprava svodidel

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace