K chilli con carne se hodí trocha čokolády. Potvrzuje to i Hanka Křížková

Připravit výborné chilli con carne je snadné. Jak na to vysvětlil šéfkuchař restaurace Dave B. Taste Five Pavel Kyzr. Na ochutnávku dorazila i Hanka Křížková, kterou u fazolové dobroty překvapila lehká pikantnost ve spojení se strouhanou čokoládou navrchu.

Chilli con carne

½ kg mletého hovězího masa (krk nebo jakékoliv přední hovězí maso)
2 středně velké cibule
5 stroužků česneku
2 ks červené papriky
3 ks rajčat
sušené koření chilli (může být i čerstvá chilli paprička)
mletá sladká paprika
římský kmín
mletý koriandr
rajčatový protlak
1 konzerva sterilovaných červených fazolí
1 plechovka kukuřičných zrn (mražené nebo sterilované)
sůl
čerstvě mletý pepř
špetka cukru
olej

Potřebné ingredience

Na ozdobu:
čerstvý koriandr
zakysaná smetana
hořká čokoláda

Postup:

Na rozpáleném oleji osmahneme do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme namleté hovězí maso a necháme chvilku orestovat (maso začíná bělat a dělit se na jednotlivé kousky).

Směs zasypeme sladkou červenou paprikou a zarestujeme max. 1 minutu, přidáme rajčatový protlak

Směs zasypeme sladkou červenou paprikou a zarestujeme max. 1 minutu (kdyby déle, paprika se připálí). Přidáme rajčatový protlak, krátce znova zarestujeme, promícháme a zastříkneme vodou (na 4 porce necelý 1 litr, aby maso plavalo).

Přidáme na drobné kostičky nakrájenou červenou papriku a rajčata, rozdrcený česnek, sůl, pepř a chilli (může být i čerstvá chilli paprička). Necháme cca 20 - 30 minut za občasného míchání vařit, aby se vyvařila voda.

Zhruba v půlce dušení přidáme sterilované fazole a kukuřici (pokud by byly fazole čerstvé, musí se předem namočit a uvařit). Dále přidáme mletý koriandr, římský kmín a případně dochutíme solí, pepřem, případně troškou cukru.

Patrik Rozehnal, Hanka Křížková, Naďa Konvalinková, Pavel Kyzr

Na ozdobu použijeme čerstvý koriandr, zakysanou smetanu a strouhanou hořkou čokoládu.

Podáváme s pečivem, rýží, pita chlebem.

Pavel Kyzr

Vyučil se v pražském hotelu InterContinental. Miluje českou kuchyni, ale rád ji podává v moderním pojetí. Libuje si také v omáčkách. V současnosti působí jako šéfkuchař restaurace Dave B. Taste Five. Veškerá jídla připravuje z čerstvých surovin a lokálních produktů. K dochucení pokrmů používá pouze sůl, pepř a bylinky. Je ženatý a má dvě děti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka