Kachní prsa s kroupovým rizotem od Daniela Popelky ochutnala Yvetta Blanarovičová

V restauraci Katr v Praze ve Vězeňské ulici vaří šéfkuchař Daniel Popelka. Ten nám naučil připravovat oblíbený recept – kachní prsa s kroupovým rizotem a pomerančovou omáčkou zvanou demi glace. Ochutnala i herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová.


Grilované kachní prsa:

kachní prsa bez kosti (vyfiletované), sůl, pepř

Postup:

Kachní prsa očistíme, omyjeme a ze strany kůži nařežeme na jemné kostičky. Pozor! Snažíme se neřezat do masa, nařezáváme pouze kůžičku. Prsa důkladně nasolíme a opepříme. Rozpálíme pánev a vložíme kachní prsa kůží dolů, aby nám kůžička pustila šťávu. Nemusíme používat žádný další tuk, protože kachní prsa jej mají dostatek. Pečeme dozlatova přibližně 7 až 8 minut.


Kroupové rizoto:

Kroupové rizoto

ječné kroupy, sůl, smetana, 6 lžic parmezánu, bazalka

Postup:

Kroupy přeberme a propláchneme horkou vodou a hodinu vaříme. Na rozpálenou pánvičku přidáme uvařené kroupy, smetanu, sůl, pepř, nastrouhaný parmazán, bazalku a provaříme do změknutí.


Pomerančový demi glace:

1 kg telecích kosti, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), rajčatový protlak, tymián, rozmarýn

Postup:

Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal a Daniel Popelka

Telecí kosti důkladně očistíme a propláchneme studenou vodou. Poté je vyskládáme na pekáč, lehce podlijeme a dáme zapéct na 25 minut do trouby při 170 °C. Pečeme do ztmavnutí.

V hrnci rozpálíme olej, následně nasypeme nakrájenou cibuli, bylinky, nakrájenou kořenovou zeleninu a nakonec rajčatový protlak. Vše orestujeme.

Na zhotovený základ dáme opečené kosti a zalijeme studenou vodou. Přidáme trochu tymiánu, přivedeme k varu a následně necháme táhnout (vařit na mírném ohni, aby jen sem tam proskakovaly bublinky). Po celou dobu sbíráme pěnu a tuk. Uvařený demi glace scedíme a zchladíme. Vaříme tak dlouho, dokud nezískáme redukcí přibližně 3 dcl omáčky.

Na rozehřátou pánev vymačkáme šťávu z pomeranče, necháme trochu zredukovat a na závěr přidáme demi glace a vše promícháme. Pro chuť lze přidat trochu nastrouhané pomerančové kůry.

Naďa Konvalinková, Yvetta Blanarovičová a Patrik Rozehnal


Daniel Popelka

Vyučil se v RaJ – tedy podniku Restaurace a jídelny Prahy 1. Praxi získal v hotelu Meteor, který byl v Hybernské ulici. Pak 10 let vařil v restauraci u Petrské věže. Nejraději pracuje s masem. Rád se vrací i ke starým osvědčeným a dnes už zapomenutým receptům. Do kuchyně mu nesmí myši. A nejdůležitější je, aby byl host spokojený. On sám sní všechno, co je dobré. Vynechá snad jen rajčata, ty nemusí. Je ženatý.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.