Karotkový krém s chilli a banánem je mimořádný zážitek. Propadla mu Marie Formáčková

V nejvyšším patře pražského Tančícího domu sídlí restaurace Ginger & Fred. Místní šéfkuchař Rudolf Doležal prozradil, jak připravit karotkovou krémovou polévku. S chilli, pečeným banánem a cibulovými kroužky nadchla i spisovatelku a autorku mnoha kuchařek Marii Formáčkovou, která dorazila na ochutnávku.

Karotkový krém s pečeným banánem a cibulovými kroužky

1,5 kg mrkve
30 g koriandru
370 g šalotky
22 g česneku (2-3 stroužky)
40 g zázvoru
170 g másla
1 l kokosového mléka
1,5 l drůbežího vývaru
50 g chilli (dle chuti)
1 stonek citronové trávy (nemusí být)

Postup:

Do kastrolu dáme 170 g másla (necelá kostka), zastříkneme olejem, aby se máslo nepřepalovalo.

Koriandr spolu s nakrájenou šalotkou, mrkev, chilli a případně citronovou trávou přidáme do kastrolu

Šalotku i mrkev nakrájíme nadrobno, česnek a zázvor na plátky. Krájíme na menší kousky, aby se polévka brzy uvařila.

Na rozpuštěné máslo vložíme šalotku, česnek a zázvor a necháme lehce zesklovatět. Mezitím nasekáme čerstvý koriandr i se stonky, které jsou víc aromatické než lístky a spolu s nakrájenou šalotkou, chilli a případně citronovou trávou přidáme do kastrolu.

Mrkev necháme ještě chvíli opéct a přilijeme drůbeží vývar. Provaříme doměkka, přidáme kokosové mléko a cca 1 minutu lehce provaříme. Poté vyndáme citronovou trávu a vše rozmixujeme ve stolním mixéru (případně tyčovým mixérem).

Následně ještě polévku propasírujeme a případně dochutíme solí. Krém je chuťově velmi výrazný, pečený banán mu dodá sladkost a cibulka, kterou usmažíme, bude v polévce křupat.

Pečený banán

2 banány
olej na restování

Hostem pořadu byla Marie Formáčková

Postup:

Banán oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a opečeme na oleji v teflonové pánvi tak, aby cukr obsažený v banánu zkaramelizoval, ale aby zůstala pevnější konzistence samotného banánu.

Cibulové kroužky

2 červené cibule
trocha hladké mouky
0,5 l mléka
olej (bazalkový) na restování

Postup:

Červenou cibuli si den předem nakrájíme na 3 mm silná kolečka a namočíme do mléka (má funkci „trojobalu“).

Závěrečné servírování

Teprve druhý den vytáhneme cibulové kroužky z mléka, rychle obalíme v hladké mouce a přendáme na pánev osmažit. Pečeme do zlatova na bazalkovém oleji.

Servírujeme tak, že banán i cibuli zalijeme polévkou.

Rudolf Doležal

Poprvé doma vařil svíčkovou, bohužel se nepovedla. A přiznává, že ji dokonale neumí dodnes. V kuchyni rád používá hodně lokálních surovin a potravin od místních dodavatelů. Je šéfkuchařem restaurace Ginger & Fred v pražském Tančícím domě. S jídlem si přímo hraje a rád kombinuje chutě a postupy, které se při své profesi naučil.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.