Královny pomazánek. Pomazánku Obatzda a bůčkovou pomazánku ochutnal Zdeněk Podhůrský

Pomazánka Obatzda a bůčková pomazánka - Foto: Martin Čuřík

Pomazánka Obatzda a bůčková pomazánkaFoto: Martin Čuřík

Šéfkuchař Malešického mikropivovaru Tomáš Kroutil se pustil do přípravy pomazánek, které se výborně hodí k silvestrovským oslavám. Pod ruce mu při přípravě pikantní pivní Obatzdy a pomazánky z pečeného bůčku koukali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Roli hlavního degustátora přijal herec a řezbář Zdeněk Podhůrský.

Bůčková pomazánka

1 kg vepřového boku bez kosti (ideálně tučnější)
3 střední cibule
kmín
sůl
pepř
mletá červená paprika
½ l černého piva
libeček dle chuti 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Postup:

Maso pokrájíme na menší kostky (přibližně 4 x 4 cm). Osolíme, opepříme a přidáme najemno nakrájenou cibuli a kmín. Podlijeme pivem a dáme péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 80 minut. Pro přípravu můžeme použít i jiné pečené maso nebo také pečená játra. 

Upečené maso necháme zchladnout a následně včetně výpeku dáme do kútru (nebo do mlýnku) a rozkútrujeme dojemna. Pokud by směs byla příliš suchá, přidáme vyškvařené vepřové sádlo. 

Suroviny na pomazánku Obatzda - Foto: Martin Čuřík

Suroviny na pomazánku ObatzdaFoto: Martin Čuřík

Na závěr dochutíme kousky čerstvých bylinek. Podáváme na chlebu spolu s nakrájenou čerstvou cibulkou. 

Pomazánka Obatzda

250 g tvarohu
250 g sýru camember (hodně vyzrálý)
černé pivo
1 lžíce rozpuštěného másla
sůl
pepř
feferonka nebo 5 kapek tabasca
čajová lžička kmínu
čajová lžička mleté červené papriky
plocholistá petrželka 

Postup:

Všechny suroviny (mimo piva) dáme do kútru a rozkútrujeme. Pokud doma nemáme kútr, utřeme všechno v misce. Na závěr přidáme pivo a čerstvé bylinky (plocholistou petrželku) a dobře promícháme. Dle potřeby ještě dochutíme. Podáváme s krájenou bílou ředkví a louhovaným preclíkem. 

Tomáš Kroutil

Vyučil se číšníkem na přání rodičů, kteří provozovali hospodu na Čáslavsku. Vybrali si Tomáše z dvojčat jako pokračovatele profese. Vařil i na vojně. Vyučil se v Praze Klánovicích a jeho první štací byl kuchařský post v tehdejším hotelu Renaissance v Praze. Má rád poctivé vaření, bez náhražek a z čerstvých surovin. Je ženatý a má syna Teodora.  

Jak chutnalo Zdeňkovi Podhůrskému? - Foto: Martin Čuřík

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  D1, mezi km 9 a 12, ve směru Bohumín – PL, Pozor! Tvoří se kolona vozidel, Od 21.06.2018 16:54 Do 21.06.2018 21:54
  D5, mezi km 23 a 22.6, ve směru Praha, Pozor! Nebezpečí tvorby kolon vozidel, Od 21.06.2018 08:56 Do 21.06.2018 20:56
  D4, mezi km 29 a 10, ve směru Praha, pomalu jedoucí vozidlo údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 22.06.2018 07:00 Do 22.06.2018 14:15, sekání trávy a údržba travních porostů, zdroj: ...

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas