Královny pomazánek. Pomazánku Obatzda a bůčkovou pomazánku ochutnal Zdeněk Podhůrský

Pomazánka Obatzda a bůčková pomazánka - Foto: Martin Čuřík

Pomazánka Obatzda a bůčková pomazánkaFoto: Martin Čuřík

Šéfkuchař Malešického mikropivovaru Tomáš Kroutil se pustil do přípravy pomazánek, které se výborně hodí k silvestrovským oslavám. Pod ruce mu při přípravě pikantní pivní Obatzdy a pomazánky z pečeného bůčku koukali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Roli hlavního degustátora přijal herec a řezbář Zdeněk Podhůrský.

Bůčková pomazánka

1 kg vepřového boku bez kosti (ideálně tučnější)
3 střední cibule
kmín
sůl
pepř
mletá červená paprika
½ l černého piva
libeček dle chuti 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Postup:

Maso pokrájíme na menší kostky (přibližně 4 x 4 cm). Osolíme, opepříme a přidáme najemno nakrájenou cibuli a kmín. Podlijeme pivem a dáme péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 80 minut. Pro přípravu můžeme použít i jiné pečené maso nebo také pečená játra. 

Upečené maso necháme zchladnout a následně včetně výpeku dáme do kútru (nebo do mlýnku) a rozkútrujeme dojemna. Pokud by směs byla příliš suchá, přidáme vyškvařené vepřové sádlo. 

Suroviny na pomazánku Obatzda - Foto: Martin Čuřík

Suroviny na pomazánku ObatzdaFoto: Martin Čuřík

Na závěr dochutíme kousky čerstvých bylinek. Podáváme na chlebu spolu s nakrájenou čerstvou cibulkou. 

Pomazánka Obatzda

250 g tvarohu
250 g sýru camember (hodně vyzrálý)
černé pivo
1 lžíce rozpuštěného másla
sůl
pepř
feferonka nebo 5 kapek tabasca
čajová lžička kmínu
čajová lžička mleté červené papriky
plocholistá petrželka 

Postup:

Všechny suroviny (mimo piva) dáme do kútru a rozkútrujeme. Pokud doma nemáme kútr, utřeme všechno v misce. Na závěr přidáme pivo a čerstvé bylinky (plocholistou petrželku) a dobře promícháme. Dle potřeby ještě dochutíme. Podáváme s krájenou bílou ředkví a louhovaným preclíkem. 

Tomáš Kroutil

Vyučil se číšníkem na přání rodičů, kteří provozovali hospodu na Čáslavsku. Vybrali si Tomáše z dvojčat jako pokračovatele profese. Vařil i na vojně. Vyučil se v Praze Klánovicích a jeho první štací byl kuchařský post v tehdejším hotelu Renaissance v Praze. Má rád poctivé vaření, bez náhražek a z čerstvých surovin. Je ženatý a má syna Teodora.  

Jak chutnalo Zdeňkovi Podhůrskému? - Foto: Martin Čuřík

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  silnice III/10163, Přišimasy, okr. Kolín, uzavřeno, stavební práce, Od 25.09.2017 00:00 Do 08.10.2017 23:59, Uzavřeno. sil.č. III/10163 Přišimasy kanalizace, Objížďka - obousměrná, dopr.značení: silnice ...
  D4, mezi km 17.6 a 18.5, ve směru Příbram, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 23.04.2017 06:00 Do 30.09.2017 23:59, Rekonstrukce levého dálničního mostu ev. č. 4-018a.2. Uzavřen ...
  D4, mezi km 18.5 a 17.6, ve směru Praha, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 23.04.2017 06:00 Do 30.09.2017 23:59, Rekonstrukce levého dálničního mostu ev. č. 4-018a.2.

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace