Královny pomazánek. Pomazánku Obatzda a bůčkovou pomazánku ochutnal Zdeněk Podhůrský

Šéfkuchař Malešického mikropivovaru Tomáš Kroutil se pustil do přípravy pomazánek, které se výborně hodí k silvestrovským oslavám. Pod ruce mu při přípravě pikantní pivní Obatzdy a pomazánky z pečeného bůčku koukali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Roli hlavního degustátora přijal herec a řezbář Zdeněk Podhůrský.

Bůčková pomazánka

1 kg vepřového boku bez kosti (ideálně tučnější)
3 střední cibule
kmín
sůl
pepř
mletá červená paprika
½ l černého piva
libeček dle chuti

Postup:

Maso pokrájíme na menší kostky (přibližně 4 x 4 cm). Osolíme, opepříme a přidáme najemno nakrájenou cibuli a kmín. Podlijeme pivem a dáme péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 80 minut. Pro přípravu můžeme použít i jiné pečené maso nebo také pečená játra.

Upečené maso necháme zchladnout a následně včetně výpeku dáme do kútru (nebo do mlýnku) a rozkútrujeme dojemna. Pokud by směs byla příliš suchá, přidáme vyškvařené vepřové sádlo.

Na závěr dochutíme kousky čerstvých bylinek. Podáváme na chlebu spolu s nakrájenou čerstvou cibulkou.

Suroviny na pomazánku Obatzda

Pomazánka Obatzda

250 g tvarohu
250 g sýru camember (hodně vyzrálý)
černé pivo
1 lžíce rozpuštěného másla
sůl
pepř
feferonka nebo 5 kapek tabasca
čajová lžička kmínu
čajová lžička mleté červené papriky
plocholistá petrželka

Postup:

Všechny suroviny (mimo piva) dáme do kútru a rozkútrujeme. Pokud doma nemáme kútr, utřeme všechno v misce. Na závěr přidáme pivo a čerstvé bylinky (plocholistou petrželku) a dobře promícháme. Dle potřeby ještě dochutíme. Podáváme s krájenou bílou ředkví a louhovaným preclíkem.

Tomáš Kroutil

Vyučil se číšníkem na přání rodičů, kteří provozovali hospodu na Čáslavsku. Vybrali si Tomáše z dvojčat jako pokračovatele profese. Vařil i na vojně. Vyučil se v Praze Klánovicích a jeho první štací byl kuchařský post v tehdejším hotelu Renaissance v Praze. Má rád poctivé vaření, bez náhražek a z čerstvých surovin. Je ženatý a má syna Teodora.

Jak chutnalo Zdeňkovi Podhůrskému?