Kulajda s pošírovaným vejcem od šéfkuchaře Petra Šmrhy

Tentokrát jsme se vypravili do restaurace s názvem Battistova cihelna v Praze-Ďáblicích. Je to podnik, kde vaří českou kuchyni - bez chemie a dodržují osvědčené recepty. Jídlo se pak podává v prostoru, kde kdysi vypalovaly cihly. Je to skutečný zážitek.

U plotny vařil tamní šéfkuchař Petr Šmrha. Rozhodl se, že nás naučí tradiční českou polévku „kulajdu“ s pošírovaným vejcem. Ochutnávala také známá loutkoherečka a ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová.


Kulajda:

brambory, ocet, sušené houby, kopr, sůl, pepř, máslo, bobkový list, nové koření, celý pepř, máslo, smetana (ideálně 30%)

Sušené houby ve sklenici

Postup:

V hrnci si rozehřejeme máslo a přidáme nakrájené brambory, které osolíme a orestujeme. Zalejeme připraveným zeleninovým vývarem a necháme vařit do měkka.

Pár brambor nakrájíme na malé kostičky a v osolené vodě je uvaříme zvlášť.

Do dalšího hrnce nalijeme vodu a ocet (v poměru 1:1), přidáme koření (bobkový list, nové koření, celý pepř) a vyvaříme. Následně přidáme přes sítko do polévky a tyčovým mixerem vše rozmixujeme a provaříme.

Posléze přidáme sušené houby. Namáčet je nemusíme, protože když je budeme v polévce vařit, tak se nám do ní vylouhují a uvolní své aroma. Houby v polévce tedy povaříme. Protože nepoužíváme mouku, tak se nám houby pěkně provaří. Na závěr přidáme smetanu.

Přidáme sušené houby

Nepoužíváme zakysanou smetanu, která se špatně provařuje a také může hrozit, že by nám polévka zkysla. Poté vmícháme uvařené brambory na malé kostičky a podle chuti dochutíme octem, solí, cukrem a čerstvým koprem.


Pošírované (ztracené) vejce:

Naďa Konvalinková, Helena Štáchová a Patrik Rozehnal

vejce, ocet

Postup:

Do rendlíku si připravíme vodu, přidáme malou skleničku (panák) octa, který nám pomůže, aby se bílkovina rychleji srazila. Tekutinu přivedeme k varu a pak ztlumíme. Do silného víru, který nám pomohla vytvořit lžíce, vlijeme rychle a z malé výšky jedno vyklepnuté vejce. Když se obalí bílkem, vaříme na středním stupni asi 3 minuty. Pomocí lžíce „pošírované“ vejce dáme do hotové kulajdy a můžeme podávat.

Závěrečné ochutnání polévky


Petr Šmrha

Narodil se a vyučil se v Plzni. Má rád jakékoliv jídlo a není nic, co by neochutnal nebo netoužil pozřít. Už měl příležitost okusit i hlemýždě nebo ústřice. Pro hosty udělá téměř cokoliv, ale trvá na tom, že se vaří bez chemických přísad a umělých dochucovadel a mají se dodržovat zavedené vyzkoušené recepty. Do vaření se vrhá s elánem a je radost ho sledovat při práci.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.