Kuřecí prsa v bylinkové páře ochutnáte a dojdou vám slova. Stejně jako Štefanu Margitovi

Kuřecí prso v bylinkové páře s čočkou beluga - Foto: Michal Plšek

Kuřecí prso v bylinkové páře s čočkou belugaFoto: Michal Plšek

Ve slavném hotelu InterContinental šéfuje kuchyni Michal Voldřich. Vyrazili za ním Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal, aby se naučili vařit kuře v bylinkové páře s čočkou beluga. Na ochutnávku dorazil i operní zpěvák Štefan Margita. A rozhodně nelitoval.

Kuře v bylinkové páře 

kuře (1 prso na porci)
voda
bylinky (tymián, rozmarýn, provensálské bylinky, bazalka)
menší cibule
bílé víno
šťáva z 1 citronu 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Naďa Konvalinková, Štefan Margita, Michal Voldřich, Patrik Rozehnal - Foto: Michal Plšek

Naďa Konvalinková, Štefan Margita, Michal Voldřich, Patrik RozehnalFoto: Michal Plšek

Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme tymián, rozmarýn, provensálské bylinky, bazalku, na kolečka nakrájenou cibuli, bílé víno, šťávu z citronu. Na kastrol vložíme pařák, na který dáme kuřecí prsa, přikryjeme poklicí a dusíme 20 až 22 minut. 

Dušené kuře opečeme na rozpálené pánvi. Pečeme ze strany kde je kůže, vznikne tak křupavá kůrčička. 

Čočka beluga 

hrst čočky beluga
5 – 6 stroužků česneku
cibule
půl lžičky rajčatového protlaku
vývar
sůl a cukr na dochucení 

Postup: 

Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. Ve stejné vodě poté čočku uvaříme na skus. Vaříme asi 10 minut. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu. 

Na pánvičce si na másle s trochou oleje zpěníme nadrcený česnek, přidáme nakrájenou cibuli, rajčatový protlak a zarestujeme. Dále vložíme uvařenou čočku, přilijeme výpek z kuřete a mírně zredukujeme. Dle chuti osolíme případně i dosladíme. Promícháme a prohřejeme. 

Pečená zelenina 

Na pekáč dáme pečící papír a vyskládáme zeleninu (baby karotka, jarní cibulka, překrájený řapíkatý celer, petržel, pastinák) - Foto: Michal Plšek

Na pekáč dáme pečící papír a vyskládáme zeleninu (baby karotka, jarní cibulka, překrájený řapíkatý celer, petržel, pastinák)Foto: Michal Plšek

baby karotka
řapíkatý celer
jarní cibulka
celer
petržel
pastinák
2 – 3 lžíce olivového oleje
sůl
rozmarýn
šalvěj 

Postup: 

Na pekáč dáme pečící papír a vyskládáme zeleninu (baby karotka, jarní cibulka, překrájený řapíkatý celer, petržel, pastinák). Přidáme rozmáčknuté stroužky česneku a vše pokapeme olivovým olejem. Osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a šalvějí. Pokapeme citronem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 15 až 20 minut. Zelenina by měla být na skus. 

Michal Voldřich 

Je jedním z 28 kuchařů, kteří vaří a připravují jídlo v hotelu InterContinental v Praze. Šéfuje kuchyni Zlatá Praha, která hostům nabízí pohled na střechy a věže Starého Města z výšky devátého patra hotelu. Do Prahy přišel z Třeboně, kuchařina je podle něj krásná kreativní práce. Rád používá suroviny z okruhu maximálně 50 km a vaří tradiční jídla i po své babičce, ale v moderní úpravě. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Od 22.11.2017 01:10 do 05:10; na dálnici D1; na dálnici D1; porouchané vozidlo, zdržení; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností
  D5, mezi km 40 a 36.5, ve směru Praha, pomalu jedoucí vozidlo údržby, levý jízdní pruh uzavřen, Od 22.11.2017 07:55 Do 22.11.2017 16:00, sekání trávy a údržba travních porostů, zdroj: ŘSD
  D11, mezi km 38 a 43, ve směru Hradec Králové, pomalu jedoucí vozidlo údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 22.11.2017 07:30 Do 22.11.2017 11:00, údržba stromů a keřů, zdroj: ŘSD

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace