Kuřecí prsa v bylinkové páře ochutnáte a dojdou vám slova. Stejně jako Štefanu Margitovi

Ve slavném hotelu InterContinental šéfuje kuchyni Michal Voldřich. Vyrazili za ním Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal, aby se naučili vařit kuře v bylinkové páře s čočkou beluga. Na ochutnávku dorazil i operní zpěvák Štefan Margita. A rozhodně nelitoval.

Kuře v bylinkové páře

kuře (1 prso na porci)
voda
bylinky (tymián, rozmarýn, provensálské bylinky, bazalka)
menší cibule
bílé víno
šťáva z 1 citronu

Postup:

Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme tymián, rozmarýn, provensálské bylinky, bazalku, na kolečka nakrájenou cibuli, bílé víno, šťávu z citronu. Na kastrol vložíme pařák, na který dáme kuřecí prsa, přikryjeme poklicí a dusíme 20 až 22 minut.

Naďa Konvalinková, Štefan Margita, Michal Voldřich, Patrik Rozehnal

Dušené kuře opečeme na rozpálené pánvi. Pečeme ze strany kde je kůže, vznikne tak křupavá kůrčička.

Čočka beluga

hrst čočky beluga
5 – 6 stroužků česneku
cibule
půl lžičky rajčatového protlaku
vývar
sůl a cukr na dochucení

Postup:

Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. Ve stejné vodě poté čočku uvaříme na skus. Vaříme asi 10 minut. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.

Na pánvičce si na másle s trochou oleje zpěníme nadrcený česnek, přidáme nakrájenou cibuli, rajčatový protlak a zarestujeme. Dále vložíme uvařenou čočku, přilijeme výpek z kuřete a mírně zredukujeme. Dle chuti osolíme případně i dosladíme. Promícháme a prohřejeme.

Pečená zelenina

baby karotka
řapíkatý celer
jarní cibulka
celer
petržel
pastinák
2 – 3 lžíce olivového oleje
sůl
rozmarýn
šalvěj

Na pekáč dáme pečící papír a vyskládáme zeleninu (baby karotka, jarní cibulka, překrájený řapíkatý celer, petržel, pastinák)

Postup:

Na pekáč dáme pečící papír a vyskládáme zeleninu (baby karotka, jarní cibulka, překrájený řapíkatý celer, petržel, pastinák). Přidáme rozmáčknuté stroužky česneku a vše pokapeme olivovým olejem. Osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a šalvějí. Pokapeme citronem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 15 až 20 minut. Zelenina by měla být na skus.

Michal Voldřich

Je jedním z 28 kuchařů, kteří vaří a připravují jídlo v hotelu InterContinental v Praze. Šéfuje kuchyni Zlatá Praha, která hostům nabízí pohled na střechy a věže Starého Města z výšky devátého patra hotelu. Do Prahy přišel z Třeboně, kuchařina je podle něj krásná kreativní práce. Rád používá suroviny z okruhu maximálně 50 km a vaří tradiční jídla i po své babičce, ale v moderní úpravě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.