Kuřecí závitek plněný salsicciou. S houbovým ragú zachutnal i Lukáši Hejlíkovi

Jaké jsou kavárenské trendy a jak objevuje kvalitní restaurace, prozradil herce a autor gastromapy Lukáš Hejlík. V restauraci Rebel Wings si povídal s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem. Společně si pochutnali na kuřecím závitku s houbovým ragú od místního šéfkuchaře Petra Chrousta.

Kuřecí závitek se salsicciou

200 g kuřecího vykostěného stehna
50 g salsiccie – italská, tepelně neupravovaná klobása
30 g anglické slaniny (plátky)
sůl
pepř

Postup:

Kuřecí stehno rozklepeme, osolíme, naplníme salsicciou a zabalíme.

Najemno nakrájíme šalotku. Orestujeme ji na másle, přidáme snítku tymiánu, hříbky, sůl, čerstvě namletý barevný pepř a smetanu

Do 2 až 3 plátků anglické slaniny zabalíme naplněné kuře. Vzniklou roládu zabalíme dvakrát do potravinářské folie. Eventuálně můžeme použít silnější pytlík, který nějakým způsobem uzavřeme, aby do něj nešla voda, a připevníme na vařečku, kterou položíme přes průměr hrnce, ve kterém budeme maso upravovat.

Dáme vařit do vodní lázně při 70 stupních asi 2 hodiny a 45 minut.

Po uvaření malou roládku vyjmeme ze sáčku a fólie, a dáme péct na 195 stupňů na 15 minut do trouby. Po upečení roládu rozkrojíme na 4-5 plátku a položíme na houbové ragú.

Houbové ragú

20 g šalotky
80 g mražených hříbků (kostky), v sezoně čerstvé
sůl
pepř barevný
snítka čerstvého tymiánu
oříšek másla
50 ml smetany
petrželová nať

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Petr Chroust, Lukáš Hejlík

Postup:

Najemno nakrájíme šalotku. Orestujeme ji na másle, přidáme snítku tymiánu, hříbky, sůl, čerstvě namletý barevný pepř a smetanu. Před servírováním dáme do ragú najemno nasekanou petrželku. Jako přílohu doporučujeme šťouchané brambory.

Petr Chroust

Po absolvování SOU u Krbu prošel několika restauracemi, jak v pozici zaměstnance, tak i v roli provozovatele. Pracoval například v restauraci Bellevue, Bar-Restaurantu Cerberus, Waldštejnské hospodě, na Vikárce a dnes šéfuje kuchyni v Rebel Wings.

Řídí se heslem: „Jím to, co je dobré a co je dobře připravené.“ Miluje svého psa Snoopyho, rád čte a sleduje zajímavé filmy. A samozřejmě rád vaří a zajímá se o vše okolo vaření.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.