Léto na grilu: Uzená kachní prsa se salátem a dresingem z bylinek. Griloval Radek David

Na grilu se dá i udit. Šéfkuchař Radek David z Babiččiny zahrady v Průhonicích vám to dokázal při přípravě kachních prs s čerstvým bylinkovým a rajčatovým salátem. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal tentokrát k ochutnávání pozvali zpěvačku a muzikálovou herečku Hanku Křížkovou.

Uzená kachní prsa

Pro zmíněný recept použijeme uzavíratelný gril. Jde o gril, který má víko na přiklopení.

Ingredience
  • francouzské kachní prsa (pokud použijeme české kachní prsa, musíme počít s tím, že budou tužší)
  • sůl
  • pepř

Postup:

Prsa očistíme a nakrájíme na porci. Kůži ponecháme, ale tu před grilování nařízneme. Maso z obou stran osolíme a lehce opepříme. Před uzením necháme maso odstát, aby nám vstřebalo sůl.

Připravené kachní prso na gril

Samotné uzení probíhá při nepřímém grilování. Jedná se o způsob, kdy maso není přímo nad rozžhavenými uhlíky. Tedy po stranách grilu. Na takto rozžhavené uhlíky dáme dřevěné oštěpky namočené ve vodě, které nám při přípravě nebudou hořet, ale dýmit. Maso dáváme na gril až ve chvíli, kdy se nám začal vytvářet dým.

Hotová kachní prsa nakrájíme na plátky, které dáme na salát a můžeme podávat.

Rajčatový salát

Ingredience
  • cherry rajčata
  • rukola
  • olej

Postup:

Rajčata omyjeme, nakrájíme na měsíčky a osolíme. V misce zakápneme olivovým olejem a promícháme.

Rukolu opláchneme a osolíme. Přidáme do misky, zalejeme připraveným dresingem a dobře promícháme.

Suroviny na salát

Bylinkový dresing

Ingredience
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce ocet z bílého vína
  • olivový olej
  • pažitka
  • bazalka
  • petržel

Postup:

Do misky dáme med, ocet, olej a metličkou promícháme. Na závěr přidáme nasekané bylinky, které do dresingu vmícháme.

Radek David, Patrik Rozehnal, Hana Křížková a Naďa Konvalinková

Radek David

Narodil se v roce 1973 a vyučil se v Praze U Krbu. Vařil třeba v Alcronu nebo Kampa Parku v Praze. Od roku 2002 zakotvil jako šéfkuchař v restauraci La Veranda a v roce 2013 k tomu přidal i Babiččinu zahradu v Průhonicích. Hodně cestoval a stále cestuje. Byl na pracovních cestách po Itálii, Egyptě, Číně, Paříži a Londýně. Pro svá jídla vyhledává suroviny od českých farmářů ze Šumavy, Krkonoš nebo Vysočiny. Sbírá knížky o gastronomii, modely autíček, jídelní lístky a také rád fotí. Je to otec dvou kluků – Matyáše a Šimona.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.