Milujete ostré? Naložte si hermelín s feferonkou, který vychválila Alice Bendová

Nakládaný hermelín s papričkou od Tomáše Sysla - Foto: Martin Čuřík

Nakládaný hermelín s papričkou od Tomáše SyslaFoto: Martin Čuřík

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal zavítali do pražské Baráčnické rychty, aby je šéfkuchař Tomáš Sysel naučil nakládat hermelín s papričkou a česnekem. Pálivou variantu si oblíbila i milovnice ostrého Alice Bendová, která mimo jiné prozradila, jak začínala s kariérou modelky.

Nakládaný hermelín s papričkou 

1 hermelín
2 velké plátky cibule
1 snítka tymiánu
1 snítka rozmarýnu
malá chilli paprička
2 stroužky česneku
bobkový list
několik kuliček celého pepře
2 kuličky jalovce
2 kuličky nového koření
1 lžíce kečupu
asi 2 dcl slunečnicového oleje 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně zalijeme hermelín - Foto: Martin Čuřík

Směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně zalijeme hermelínFoto: Martin Čuřík

Hermelín rozkrojíme podélně na polovinu. Vnitřní stranu potřeme připravenou směsí z drceného stroužku česneku, chilli papriček a kečupu. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a přiklopíme druhou půlkou hermelínu. 

Takto připravený hermelín vložíme do sklenice. Pokud je sklenice menší, hermelín můžeme rozkrojit na půlku nebo čtvrtiny. 

Na pánvičce si zahřejeme olej s tymiánem, rozmarýnem, chilli papričkou, rozkrojeným stroužkem česneku, bobkovým listem, novým kořením, jalovcem a celým pepřem. Všechny chutě ingrediencí by se měly uvolnit do oleje. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vychladlou směsí zalijeme hermelín. 

Sklenici uzavřeme a necháme jeden den při pokojové teplotě zrát. Poté dáme do lednice, kde necháme zrát další 4 až 6 dnů. Podáváme s čerstvým chlebem. 

Baráčnická rychta 

Tomáš Sysel, Naďa Konvalinková, Alice Bendová a Patrik Rozehnal - Foto: Martin Čuřík

Tomáš Sysel, Naďa Konvalinková, Alice Bendová a Patrik RozehnalFoto: Martin Čuřík

Sdružení Svobodná obec baráčníků bylo založeno 7. listopadu 1873 v Kolíně. Název vznikl od hostince Baráček, kde se společnost pravidelně setkávala. Nešlo tedy o žádné sdružení majitelů malých domků či starých baráků, ale lidí, kteří souzněli s myšlenkou uchovávat staré české tradice a zvyky stejně jako původní lidové kroje z Čech, Moravy a Slovenska. 

V roce 1926 baráčníci získali do vlastnictví budovu dnešní Baráčnické rychty na pražské Malé Straně. Nejvýznamnější stavební úpravy byly zahájeny na samém začátku 30. let s cílem vybudovat ústředí celého spolku. Radikální moderní rekonstrukce provedená v druhé polovině 30. let vtiskla domu podobu typickou pro meziválečnou architekturu.  

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  D1, mezi km 70 a 70.5, ve směru Bohumín – PL, porouchané vozidlo, zdržení, neprůjezdná zpevněná krajnice (odstavný pruh), Od 21.08.2017 04:23 Do 21.08.2017 06:23, Porouchané NA , AS jede na místo., Vydal: ...
  D1, mezi km 32.5 a 32.8, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, zúžení vozovky na dva jízdní pruhy, jízdní pruh pro pomalá vozidla uzavřen, Od 21.08.2017 07:30 Do 21.08.2017 16:00, , údržba a opravy ...
  D5, mezi km 41 a 57, ve směru Rozvadov, pomalu jedoucí vozidlo údržby, levý jízdní pruh uzavřen, Od 21.08.2017 07:30 Do 21.08.2017 13:00, , sekání trávy a údržba travních porostů, zdroj: ŘSD

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace