Milujete ostré? Naložte si hermelín s feferonkou, který vychválila Alice Bendová
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal zavítali do pražské Baráčnické rychty, aby je šéfkuchař Tomáš Sysel naučil nakládat hermelín s papričkou a česnekem. Pálivou variantu si oblíbila i milovnice ostrého Alice Bendová, která mimo jiné prozradila, jak začínala s kariérou modelky.
Nakládaný hermelín s papričkou
- 1 hermelín
- 2 velké plátky cibule
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- malá chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- bobkový list
- několik kuliček celého pepře
- 2 kuličky jalovce
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžíce kečupu
- asi 2 dcl slunečnicového oleje
Hermelín rozkrojíme podélně na polovinu. Vnitřní stranu potřeme připravenou směsí z drceného stroužku česneku, chilli papriček a kečupu. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a přiklopíme druhou půlkou hermelínu.
Takto připravený hermelín vložíme do sklenice. Pokud je sklenice menší, hermelín můžeme rozkrojit na půlku nebo čtvrtiny.
Na pánvičce si zahřejeme olej s tymiánem, rozmarýnem, chilli papričkou, rozkrojeným stroužkem česneku, bobkovým listem, novým kořením, jalovcem a celým pepřem. Všechny chutě ingrediencí by se měly uvolnit do oleje. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vychladlou směsí zalijeme hermelín.
Sklenici uzavřeme a necháme jeden den při pokojové teplotě zrát. Poté dáme do lednice, kde necháme zrát další 4 až 6 dnů. Podáváme s čerstvým chlebem.
Baráčnická rychta
Sdružení Svobodná obec baráčníků bylo založeno 7. listopadu 1873 v Kolíně. Název vznikl od hostince Baráček, kde se společnost pravidelně setkávala. Nešlo tedy o žádné sdružení majitelů malých domků či starých baráků, ale lidí, kteří souzněli s myšlenkou uchovávat staré české tradice a zvyky stejně jako původní lidové kroje z Čech, Moravy a Slovenska.
V roce 1926 baráčníci získali do vlastnictví budovu dnešní Baráčnické rychty na pražské Malé Straně. Nejvýznamnější stavební úpravy byly zahájeny na samém začátku 30. let s cílem vybudovat ústředí celého spolku. Radikální moderní rekonstrukce provedená v druhé polovině 30. let vtiskla domu podobu typickou pro meziválečnou architekturu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka