Milujete ostré? Naložte si hermelín s feferonkou, který vychválila Alice Bendová

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal zavítali do pražské Baráčnické rychty, aby je šéfkuchař Tomáš Sysel naučil nakládat hermelín s papričkou a česnekem. Pálivou variantu si oblíbila i milovnice ostrého Alice Bendová, která mimo jiné prozradila, jak začínala s kariérou modelky.

Nakládaný hermelín s papričkou

Ingredience
  • 1 hermelín
  • 2 velké plátky cibule
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • malá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • bobkový list
  • několik kuliček celého pepře
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíce kečupu
  • asi 2 dcl slunečnicového oleje

Hermelín rozkrojíme podélně na polovinu. Vnitřní stranu potřeme připravenou směsí z drceného stroužku česneku, chilli papriček a kečupu. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a přiklopíme druhou půlkou hermelínu.

Takto připravený hermelín vložíme do sklenice. Pokud je sklenice menší, hermelín můžeme rozkrojit na půlku nebo čtvrtiny.

Směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně zalijeme hermelín

Na pánvičce si zahřejeme olej s tymiánem, rozmarýnem, chilli papričkou, rozkrojeným stroužkem česneku, bobkovým listem, novým kořením, jalovcem a celým pepřem. Všechny chutě ingrediencí by se měly uvolnit do oleje. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vychladlou směsí zalijeme hermelín.

Sklenici uzavřeme a necháme jeden den při pokojové teplotě zrát. Poté dáme do lednice, kde necháme zrát další 4 až 6 dnů. Podáváme s čerstvým chlebem.

Baráčnická rychta

Sdružení Svobodná obec baráčníků bylo založeno 7. listopadu 1873 v Kolíně. Název vznikl od hostince Baráček, kde se společnost pravidelně setkávala. Nešlo tedy o žádné sdružení majitelů malých domků či starých baráků, ale lidí, kteří souzněli s myšlenkou uchovávat staré české tradice a zvyky stejně jako původní lidové kroje z Čech, Moravy a Slovenska.

Tomáš Sysel, Naďa Konvalinková, Alice Bendová a Patrik Rozehnal

V roce 1926 baráčníci získali do vlastnictví budovu dnešní Baráčnické rychty na pražské Malé Straně. Nejvýznamnější stavební úpravy byly zahájeny na samém začátku 30. let s cílem vybudovat ústředí celého spolku. Radikální moderní rekonstrukce provedená v druhé polovině 30. let vtiskla domu podobu typickou pro meziválečnou architekturu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka