Mušle sv. Jakuba s květákovým pyré a smaženými kapary po italsku od Marka Pavaly

Vydali jsme se do Školy vaření, které se říká Laboratorio. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal tentokrát poprosili o osobní recept na mušle sv. Jakuba s květákovým pyré a smaženými kapary finalistu televizní kulinářské show Master Chef – Marka Pavaly. K ochutnání přizvali i herečku Gabrielu Vránovou.

Dostal se do finále 1. ročníku televizní show Master Chef. Vaření pro něj tehdy bylo koníčkem. Do té doby fotil a živil se produkcí. Dnes ho zaměstnává známý italský kuchař Riccardo Lucque. Marek miluje vaření, inspiruje se na internetu, má už za sebou vedení několika kurzů pro veřejnost i sestavení menu pro restaurace. Preferuje jednoduchou italskou kuchyni, ale oceňuje i rafinovanou a složitou kuchyni francouzskou. Touží vařit a vydat jednou svou vlastní knižní kuchařku.


Mušle svatého Jakuba s květákovým pyré a smaženými kapary:

Ingredience

mušle sv. Jakuba, kari, 1 hlava květáku, sklenička kapar v soli, asi 1 litr mléka, kelímek smetany, asi 2 oříšky másla, sůl, pepř, olej

Postup:

Květák rozebraný na růžičky opečeme na másle a následně zalejeme mlékem a necháme trochu povařit. Až se mléko začne vařit, přidáme trochu smetany. Když nám květák změkne, vložíme všechno do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré. Čím teplejší květák před mixováním je, tím hladší bude pyré. Mixovat vychladlý květák nedoporučujeme.

Kapary naložené v soli několikrát opláchneme, rozloupneme a osmažíme na rozpáleném oleji.

Restujeme mušle svatého Jakuba

Mušle nakrájíme na poloviny (zkrátíme tím čas přípravy) a posypeme trochou kari prášku a soli. V rychlosti restujeme na hodně rozpálené pánvi s trochou olivového oleje, aby měly hezkou barvu a přitom zůstaly krásně šťavnaté.


Rada pro nákup mušlí:

Chlazené mušle musí mít pevné a bílé tělo, bez známky hnědnutí a musí vonět čerstvou a mořskou vůní. Zmražená mušle by měla být pevná, lesklá a uvnitř obalu by nemělo být příliš moc ledu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.