Nadýchaný sen. Tvarohovým knedlíčkům s vanilkovou omáčkou rychle podlehnete

Tvarohové knedlíčky s vanilkovou omáčkou a granátovým jablkem - Foto: Michal Plšek

Tvarohové knedlíčky s vanilkovou omáčkou a granátovým jablkemFoto: Michal Plšek

Občas není na škodu podlehnout sladkému mámení. Své o tom ví i šéfcukrářka Věra Mokránová z pražského podniku Pastař. Připravila nadýchané tvarohové knedlíčky obalené v pistáciové grumle s vanilkovou omáčkou. O skvělé chuti se přesvědčili i Naďa Konvalinková, Magdalena Dietlová a Patrik Rozehnal.

Francouzské tvarohové knedlíčky 

250 g polotučného tvarohu
2 žloutky
15 g moučkového cukru
15 g povoleného másla
60 g hladké mouky
špetka soli 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Z těsta tvarujeme knedlíky podle naší chuti (ať malé velikosti noku, tak třeba velké), které vaříme 4 minuty ve vroucí neosolené vodě - Foto: Michal Plšek

Z těsta tvarujeme knedlíky podle naší chuti (ať malé velikosti noku, tak třeba velké), které vaříme 4 minuty ve vroucí neosolené voděFoto: Michal Plšek

Tvaroh necháme odkapat, aby pustil vodu. 

Do mísy dáme všechny suroviny a vypracujeme těsto. Pomoci může také kuchyňský robot, ale dá se to zvládnout i v ruce. 

Po promíchání necháme těsto na 20 až 30 minut odležet na chladném místě. Bude tak ještě pracovat. 

Výsledná konzistence by měla být jako u třeného těsta. Z těsta tvarujeme knedlíky podle naší chuti (ať malé velikosti noku, tak třeba velké), které vaříme 4 minuty ve vroucí neosolené vodě. 

Ještě teplé uvařené knedlíky obalíme v pistáciové grumle. 

Vanilková omáčka 

Do vanilkové omáčky samozřejmě patří i čerstvá vanilka - Foto: Michal Plšek

Do vanilkové omáčky samozřejmě patří i čerstvá vanilkaFoto: Michal Plšek

100 g mléka
100 g smetany
100 g žloutků
čerstvé vanilky (používáme pouze zrníčka)
60 g moučkového cukru (lze i krystal) 

Postup: 

Všechny ingredience dáme do kastrolu a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezačne houstnout. Pozor si musíme dát, aby se směs nepřipálila nebo žloutky nesrazily. Pro tento případ je lepší pracovat ve vodní lázni (mícháme v hrnci ponořeném ve větším hrnci s vroucí vodou). 

Pokud budeme mít emulzi hustší, než si představujeme, lze ji zjemnit smetanou. 

Pistáciové grumle 

Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal, Věra Mokránová, Magdalena Dietlová - Foto: Michal Plšek

Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal, Věra Mokránová, Magdalena DietlováFoto: Michal Plšek

2 díly cukrářských piškotů
1 díl máslo
1 díl hnědého cukru
1 díl nesolených loupaných pistácií 

Postup: 

Piškoty rozdrobíme na malé kousky a orestujeme na rozpálené pánvi spolu s rozpuštěným máslem. 

Na závěr přidáme hnědý cukr a nadrcené opražené pistácie (ideálně v rozehřáté troubě po dobu 15 minut na 130 stupňů). Vznikne tak žmolenka, kterou na závěr knedlíčky posypeme. 

Knedlíčky podáváme s vyloupaným granátovým jablkem. 

Věra Mokránová 

Úžasná a šikovná cukrářka, které se původně vyučila kuchařkou. Cukrařina je pro ni ale čistší a zábavnější prací. Dokáže o ni dlouze a atraktivně mluvit a přitom vytvářet božské dezerty. Dnes vede cukrářskou sekci v podniku Pastař naproti Národnímu divadlu přes Vltavu. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Od 21.10.2017 15:30 do 17:35; v ulici Na Radouči v obci Mladá Boleslav; na odbočce k OBI; nehoda; 2 havarovaná vozidla; bez zranění.
  D6, km 8.2, ve směru Praha, práce na silnici, zpevněná krajnice uzavřena, Od 23.10.2017 08:00 Do 23.10.2017 16:00, oprava svodidel.
  Od 21.10.2017 14:35 do 16:35; D5 - 8km na trase Praha - Rozvadov; porouchané vozidlo, zdržení; neprůjezdná zpevněná krajnice

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace