Pochoutky na talíři2. července  2017 v 11:04  

Nemám slov, je fantastická. Grilovaná sépie se zeleninou nadchla Jana Čenského

Grilované sépie se zeleninou - Foto: Tomáš Karlík

Grilované sépie se zeleninouFoto: Tomáš Karlík

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se rádi učí novým věcem, rozhodli se proto zjistit, jak se správně griluje sépie. Pro recept si zajeli do pražské restaurace Amuse za kuchařem Michalem Verébem. A na ochutnávku pozvali i známého herce a pohádkového prince Jana Čenského.

Grilované sépie se zeleninou 

1,5 kg sépie
1 lilek
1 cuketa
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 čerstvý tymián
dehydrované olivy
mrkev
celer
petržel
šťáva z jednoho citronu
tymián
divoké koření (nové koření, bobkový list, celý pepř)
olej
trochu bílého vína
200 ml pyré z rajčat San Marzano 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Opékat můžeme chapadla celá i nakrájená - Foto: Tomáš Karlík

Opékat můžeme chapadla celá i nakrájenáFoto: Tomáš Karlík

Dehydrované olivy si můžeme vyrobit doma velmi jednoduše. Připravíme je z klasických oliv bez pecek, které vysušíme v domácí sušičce a následně tyčovým mixerem rozmixujeme. 

Sépie očistíme a chapadla naklepeme. Maso tak bude křehčí a rychleji připravené. 

Do hrnce s vodou dáme očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, cele, petržel). Přidáme trochu bílého vína, šťávu z citronu a bylinky (např. tymián, divoké koření…) a uvedeme do varu. 

Ve varu přidáme celá chapadla sépie, které necháme rychle zavařit a hned vyndáme. Následně zachladíme. 

Po zachlazení vrátíme sépii do vývaru a vaříme 90 až 120 minut. Záleží na velikosti chapadel sépie. 

Uvařená chapadla opět zchladíme, osušíme a na pánvičce s olivovým olejem opečeme. Opékat můžeme chapadla celá i nakrájená. Záleží na naší chuti. Pokud máme gril, můžeme grilovat. 

Lilek, cuketu a papriku si nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek na plátky. 

Na rozpálené pánvi s olejem orestujeme nejprve lilek, cuketu a papriku. Následně přidáme cibuli, česnek a nasekaný tymián. Na závěr přidám pyré z rajčat San Marzano, snížíme teplotu a vše podusíme. Solíme až na úplný závěr, aby zelenina nepustila vodu. 

Holandská omáčka 

Jan Čenský dával pozor na dění v kuchyni - Foto: Tomáš Karlík

Jan Čenský dával pozor na dění v kuchyniFoto: Tomáš Karlík

žloutky
šťáva z jednoho citronu
oříšek másla
sůl
pepř
pár kapek horké vody 

Postup: 

V misce (nerez nebo z varného skla) vyšleháme žloutky s citronovou šťávou. Hmota by se měla zdvojnásobit. Misku vezmeme a dáme ji na hrnec s horkou vodou. Voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotýkat, jinak by z vajec byla míchaná vajíčka. 

Za stálého šlehání přidáváme do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství. 

Sundáme z ohně, zašleháme sůl a pepř. Pokud máme omáčku příliš hustou, zašleháme do ní pár kapek horké vody. 

Michal Veréb 

Prošel několika známými pražskými restauracemi, kde pracoval na vedoucích pozicích a získal zkušenosti v oblasti tradiční české i mezinárodní moderní gastronomie. Michal má také bohaté zkušenosti s vedením kuchařských kurzů. O post šéfkuchaře nebo spíš společníka se dělí se svým kamarádem Martinem Liškou. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  silnice III/10163, Přišimasy, okr. Kolín, uzavřeno, stavební práce, Od 25.09.2017 00:00 Do 08.10.2017 23:59, Uzavřeno. sil.č. III/10163 Přišimasy kanalizace, Objížďka - obousměrná, dopr.značení: silnice ...
  D4, mezi km 17.6 a 18.5, ve směru Příbram, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 23.04.2017 06:00 Do 30.09.2017 23:59, Rekonstrukce levého dálničního mostu ev. č. 4-018a.2. Uzavřen ...
  D4, mezi km 18.5 a 17.6, ve směru Praha, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 23.04.2017 06:00 Do 30.09.2017 23:59, Rekonstrukce levého dálničního mostu ev. č. 4-018a.2.

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace