Ochutnejte pomalu pečený bůček se zelím z červené cibule. Potěšil i Blanku Bohdanovou

Upéct vepřový bůček není příliš složité, jak zjistila Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem v pražské restauraci Zlatá Praha. Postup jim na střeše hotelu InterContinental předvedl tamní šéfkuchař Michal Voldřich, který k masu připravil zelí z červené cibule.

Pomalu pečený bůček

¾ kg masového vepřového bůčku
2 cibule
2 stroužky česneku
malinko oleje
sůl
pepř

Postup:

Vepřový bůček naložíme do pekáčku spolu s 2 nakrájenými cibulemi, 2 stroužky česneku, potřeme ho trochou oleje, osolíme a opepříme. Takto marinovaný bůček dáme do lednice (6 stupňů) na 24 hodin odležet, aby se propojily všechny chutě.

Marinovaný bůček dáme do lednice (6 stupňů) na 24 hodin odležet, aby se propojily všechny chutě

Naložené maso po uplynutí 24 hodin dáme spolu s pekáčkem do trouby péct při 130 stupních asi 4 hodiny. Upečeme ho dokřehka.

Následně bůček vyndáme a necháme ho ještě zatížený klesnout a slisovat. Teprve poté krájíme na plátky a podáváme se zelím z červené cibule a bramborovými plackami.

Zelí z červené cibule

4-5 červených cibulí
3 lžíce balzamikového octa
2 lžičky cukru
100 ml červeného vína
malinko oleje

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Blanka Bohdanová, Michal Voldřich

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Bubáka odstraníme. Po rozpadnutí měsíčků vzniknou vlásky podobné zelí.

Na troše řepkového oleje rozpadlou cibuli orestujeme. Musí mírně změknout, ale nesmí zároveň ztratit mnoho vody, aby zůstala šťavnatá a vláčná (jako zelí, které imituje).

Poté přidáme cukr, zarestujeme a pak dolijeme tekutými složkami – vínem a balzamikovým octem. Vše svaříme, čímž získáme cibulové zelí.

Michal Voldřich

Je jedním z 28 kuchařů, kteří vaří a připravují jídlo v pražském hotelu InterContinental. Šéfuje kuchyni Zlatá Praha, která hostům nabízí pohled na střechy a věže Starého Města z výšky devátého patra hotelu. Do Prahy přišel z Třeboně, kuchařina je podle něj krásná kreativní práce. Rád používá suroviny z okruhu maximálně 50 km a vaří tradiční jídla i po své babičce, ale v moderní úpravě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.