Ondřej Slanina připravil vepřovou panenku obalenou v pancettě s kaštanovým pyré a omáčkou ze stročka, ochutnával Josef Laufer

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se rozhodli vydat do jednoho romantického zámečku uprostřed malého lesíka poblíž Jižní spojky na Praze 4. Právě tam mohou hosté v Chateau st. Havel ochutnat moderní českou i mezinárodní kuchyni, které vládne jeden z Kluků v akci – Ondřej Slanina.

Ten nás nechal nahlédnout do své kuchyně a naučil i vás, posluchače Českého rozhlasu, vepřovou panenku obalenou v pancettě (italské slanině) s kaštanovým pyré a omáčkou ze stročka. Stroček je tradiční česká houba, kterou buď najdete během sezony v lese, nebo si ji koupíte v obchodě.


Ondřej Slanina

Dnes je známý jako jeden ze dvojice kuchařů v televizním cyklu České televize Kluci v akci. Jinak ale šéfuje hotelové kuchyni. První jídlo, které uvařil, byla krupicová kaše. Bylo mu tehdy šest let a pak už to šlo celkem rychle. Ve čtrnácti už věděl, že chce být kuchařem.

Ondřej Slanina dochucuje panenku

Největší školou pro něj byla praxe a možnost pracovat s mnoha skvělými kuchaři. Dnes ho nejvíc baví plnit nesplnitelná přání svých hostů. Doma rád vaří jídla, která jsou buď z jednoho hrnce, pekáče nebo pánve. A nesnáší, když někdo někoho nutí dojídat.

Během vaření přivítala Naďa a Patrik také dalšího hosta, kterého pasovali do role ochutnávače. Byl jím známý herec, moderátor a zpěvák Josef Laufer. Dozvěděli jste se, jakou kuchyni má rád, co se jedlo za války, když byl malý a v jaké řeči si čte nejraději jídelní lístek v zahraničí. Ochutnal nejen panenku, ale také maldonskou sůl, která patří k těm nejlepším na světě a solí se s ní jen decentně.


Potřebné suroviny:

600 g vepřové panenky, 300 g brokolice, hrášek, květák, karotka, sušený a namočený stroček, menší cibule, jeden stroužek česneku, 200 ml smetany, 8 plátků pancetty, 300 g oloupaných kaštanů, 50 g cukru, 40 g másla, sůl, pepř, muškátový květ, trochu vody


Vepřová panenka obalená v pancettě:

Očistíme si panenku, rozkrojíme na čtyři kousky, nedáváme žádnou sůl, decentně zakápneme slunečnicovým nebo olivovým olejem, který vmáčkneme do masa. Panenku následně zabalíme do pancetty, která masu dodá chuť a zabrání vysušení masa. Opepříme. Panenku dáme na pánev, opečeme na přepuštěném másle nebo oleji dvě minuty z jedné strany, otočíme a opečeme další dvě minuty. Poté vložíme do vyhřáté trouby na 130 stupňů a pečeme 10 až 15 minut. Po vyndání z trouby panenku osolíme.

Vepřová panenka zabalená slaninou pancetta


Kaštanové pyré:

Rozpálíme si pánev, přidáme trochu másla, přidáme cukr, který na pánvi lehce zkaramelizuje. Přidáme oloupané kaštany a budeme 15 až 20 minut restovat než kaštany změknou. Kaštany se také mohou upéct v troubě, a když jsou měkké tak je osolíme, přilejeme trochu vody a povaříme. Povařené kaštany rozmixujeme, dochutíme solí a případně pepřem.


Zeleninová příloha:

Ingredience na pokrm

Zeleninu spaříme v osolené vodě s troškou cukru. Nejprve dáme mrkev, aby změkla dříve, teprve potom přidáme další zeleninu. Následně zchladíme. Před podáním orestujeme na másle, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a dáme na talíř.


Omáčka ze stročka:

Orestujeme cibuli, přidáme nakrájeného, namočeného stročka, trochu kmínu, zalijeme smetanou, necháme zredukovat a dosolíme. Na zesílení chuti můžeme přidat vývar. Omáčku můžeme i rozmixovat. Přidáme sůl, případně i trochu česneku.

Reprízováno 10. srpna 2014.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.