Pětiminutovému guláši rychle podlehnete. Hovězí stroganoff překvapil i Jana Kanyzu

Jestli přemýšlíte, jak oslnit návštěvu rychlým a efektním jídlem, zkuste hovězí stroganoff podle šéfkuchaře Pavla Kopičky z restaurantu Lavande. Naučila se ho i Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem, kteří si na výpomoc přizvali i herce a malíře Jana Kanyzu.

Hovězí stroganoff

500 g vyzrálého hovězího masa nakrájeného na jemné nudličky
5 žampionů
2 středně velké červené cibule
kyselé okurky
hrubozrnná a dijonská hořčice
solené kapary
1 polévková lžíce rajského protlaku
1 lžička worcestrové omáčky
zakysaná smetana
smetana (minimálně 30 % tuku)
1 dcl červeného suchého vína
kuřecí vývar
snítka tymiánu
silný masový bujón
olivový olej
hladkolistá petrželka

Postup:

V rozpáleném hrnci si na olivovém oleji orestujeme do zlatova na klínky nakrájené žampiony.

Finální ochutnávka

Přidáme na klínky nakrájenou červenou cibuli a na nudličky nakrájené maso. Dochutíme solí a pepřem. Maso se musí zatáhnout.

Ochutíme worcestrovou omáčkou a vše podlijeme červeným vínem, které necháme vyvařit. Přidáme rajský protlak a zarestujeme. Přidáme oba druhy hořčice a ve vlažné vodě opláchnuté solené kapary. Zarestujeme.

Vložíme na plátky nakrájené kyselé okurky a podlijeme kuřecím vývarem. Opět zarestujeme. Přidáme nasekanou hladkolistou petržel a snítku tymiánu. Dobře promícháme a necháme zredukovat.

Přilijeme masový bujón (silný vývar z kostí a kořenové zeleniny) a smetanu na vaření. Dobře provaříme. Na závěr zjemníme kysanou smetanou, případně i kostičkou másla. Promícháme a můžeme podávat.

Pavel Kopička

Šéfuje kuchyni v pražské restauraci Lavande. Jeho oblíbeným jídlem jsou těstoviny. V kuchyni se drží hesla: „Cokoliv se dělá s nadšením a pílí, dopadne určitě dobře.“ V kuchyni se snaží vytvářet jídla podobná těm, co známe z domova. Nepotřebuje k vaření konzervační látky ani jiné dochucovací prostředky, základem jeho pochoutek jsou zelenina, maso od farmářů, domácí bujón a bylinky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.