Poctivou kachní paštiku s brusinkami a mandlemi ocenila Michaela Dolinová

Připravit si kachní paštiku bez chemických přísad není nic složitého. Šéfkuchař Martin Řeháček z pražského Vinohradského pivovaru o tom přesvědčil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala. Domácí paštiku s brusinkami a mandlemi pečenou ve vodní lázni si oblíbila také herečka Michaela Dolinová.

Kachní paštika s brusinkami a mandlemi

500 g kachních jater
500 g másla
0,1 dcl portského vína
sůl
pepř
hrst sušených brusinek
hrst opečených plátkovaných mandlí

Postup:

Játra dobře omyjeme a odblaníme, následně je rozmixujeme v kuchyňském kutru. Pokud nemáme k dispozici kutr, játra dvakrát až třikrát umeleme na masovém strojku.

Formičky po okraj naplníme paštikou

Rozmixovaná játra osolíme, opepříme a přidáme portské víno. Opět v kutru promixujeme. Na závěr přidáme rozměklé máslo a rozmixujeme. Při mixování může směs zhrudkovatět, proto je třeba ji déle vymíchat. Ideálně do hladka. Rozmixovanou směs přelijeme do misky, přidáme brusinky, mandle a promícháme.

Menší formičku zevnitř namočíme a poté vyložíme potravinářskou fólií, která se k formičce lépe přichytí. Formičku vyložíme plátky anglické slaniny, které budou přečnívat přes formičku. Po okraj ji naplníme paštikou. Přečnívající plátky slaniny položíme na paštiku. Přes slaninu pak překlopíme okraje potravinářské folie.

Nádobu s paštikou vložíme do vodní lázně (například pekáč s vodou) umístěné v předehřáté troubě na 130 stupňů asi na 90 minut. Protože se může teplota v troubě lišit, je vhodné teplotu zkontrolovat teploměrem do trouby, který můžeme použít i přípravě jiných pokrmů. Hotovou paštiku poznáme po hmatu. Měla by být tužší.

Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout. Nelekejte se, pokud paštika začne šednout. Jedná se o běžný jev, pokud nepřidáváme chemické přísady jako při průmyslové výrobě.

Michaela Dolinová a Naďa Konvalinková při závěrečné degustaci

Paštika se podává s různými druhy pečiva – od bílého až po tmavé celozrnné, jako doplněk doporučujeme listové saláty, ořechy, pošírované nebo marinované, kandované nebo sušené ovoce, různé druhy jemné nakládané sladkokyselé zeleniny, želé, chutney.

Martin Řeháček

Vyučil se v Praze v Ondříčkově ulici, miluje omáčky a maso. Preferuje českou kuchyni a rád vaří z čerstvých a dobrých surovin. Vede kuchařské kurzy a semináře, kdysi absolvoval i konkurz na televizní Prima vařečku. Dnes šéfuje restauraci Vinohradský pivovar v Praze.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.