Polévka z pečených paprik s vanilkou a mascarpone od Filipa Sajlera. Ochutnal i „sporťák“ Jan Smetana

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vás pozvali na Pankrácký rynek v Praze – do speciální tržnice francouzského střihu. O tamní bistro se stará jeden z Kluků v akci – Filip Sajler. Díky němu jsme se naučili vařit polévku z pečených paprik s nočkem z mascarpone a vanilkou. Ochutnával moderátor televizních Branek, bodů, vteřin – Jan Smetana.

Polévka z pečených paprik:

Ingredience
  • 6 až 7 kusů paprik (jedné barvy)
  • cukr
  • cibule
  • vinný ocet
  • sůl
  • pepř
  • 800 ml zeleninový vývar

Postup:

1. Na gril si dáme trochu oleje, očištěné papriky spolu s cibulí, nakrájenou na kolečka, a ogrilujeme. Pokud nemáme gril, pak očištěné papriky a nakrájenou cibuli můžeme zprudka zapéct v troubě. Nesolíme, ale můžeme dát nějakou bylinku na provonění. Pečeme (grilujeme) do hněda.

Grilujeme papriky

2. Upečené papriky neloupeme. Pokud nemáme rádi slupku, tak papriky rozmixujeme a následně propasírujeme.

3. Do rozpáleného hrnce nasypeme cukr, necháme ho zkaramelizovat a posléze zastříkneme vinným octem. Přidáme papriky, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme provařit.

Filip Sajler a Naďa Konvalinková

4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixerem a dochutíme (ocet, sůl).

5. Pokud chceme mít polévku hustší, pak do polévky přidáme jednu nastrouhanou syrovou bramboru, která nám udělá hustší konzistenci.

Polévkové noky z mascarpone:

Ingredience
  • 1 vanilkový lusk
  • kelímek mascarpone
  • trochu bílého vína

Postup:

Lusk vanilky rozřízneme a semínka přidáme do mascarpone. Zalijeme bílým vínem a dobře promícháme.

Můžeme vmíchat do hotové polévky nebo polévkovou lžící uděláme nok, kterým polévku při podávání ozdobíme.

Závěrečné foto

Filip Sajler

Narodil se v roce 1979. Za sebou má řadu pracovních zkušeností ze špičkových restaurantů v USA, Německu i v České republice. Tři roky byl kapitánem Pražského regionálního týmu a nyní je významným členem národního kulinářského týmu.

Může se pochlubit řadou ocenění z kuchařských soutěží. Vařil třeba pro Václava Klause, Javiera Solanu, Bruce Springsteena a nakonec kouzlil i pro tým Davida Coperfielda. Tvrdí, že všechno co sníme nezdravého, se nám v těle ukládá a dříve nebo později se nám to vrátí v podobě zhoršení kvality života. Jezme proto dobře a kvalitně.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.