Radek David usmažil bramborové škubánky se špekem, slaninou a houbami, ochutnávala Eva Pilarová

Do restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích zavílala Naďa Konvalinková i Patrik Rozehnal. Šéfkuchař Radek David nás naučil svůj nejoblíbenější recept – škubánky, ale ne jen tak obyčejné. Byly se špekem, slaninou, cibulkou, houbami i petrželkou.


Radek David

Je to zkušený kuchař, který využívá toho, že hodně cestoval a stále cestuje. Byl na pracovních cestách po Itálii, Egyptě, Číně, Paříži a Londýně. Pro svá jídla vyhledává suroviny od českých farmářů ze Šumavy, Krkonoš nebo Vysočiny. Sbírá knížky o gastronomii, modely autíček, jídelní lístky a také rád fotí. Je to otec dvou kluků – Matyáše a Šimona.

A jak sám s oblibou říká: „Moderní kuchař je něco jako lékař, malíř, designér a novodobý alchymista dohromady. Lékař proto, že připravuje suroviny, které ovlivňují lidské zdraví. Malíř, protože si pohrává s barvami surovin. Designér, protože jídlu dává třetí rozměr ve způsobu podávání a umístění na talíři. A alchymista, protože míchá chutě dohromady tak, aby vzniklo něco nového a neobjeveného.“

Patrik Rozehnal a Radek David


Eva Pilarová

Dalším hostem Pochoutek na talíři byla zpěvačka Eva Pilarová, která nám prozradila, jak se dostala k vaření a psaní kuchařek, jak je možné, že je hubená a přitom miluje sladké. Rozpovídala se i o focení, jejích oblíbených automobilových závodnících a masových pochoutkách z Moravy.


Bramborové škubánky ve tvaru placky se špekem, slaninou a houbami

600 g brambor, 150 až 200 g polohrubé mouky, sůl, slanina, houby (například hlíva ústřičná, žampiony, lišky, hříbky, …) dle chuti, cibule, česnek, petrželka, olej, pepř, mletý kmín

Postup:

Staré brambory oloupeme, překrájíme na půl, osolíme a dáme vařit do vody. Když jsou ze tří čtvrtin uvařené, vodu scedíme, ale necháme si ji stranou na další použití. V kastrolu ponecháme pod bramborami asi centimetr vody. Brambory zasypeme polohrubou moukou.

Směs špeku, slaniny a hub

Do hmoty několikrát zaboříme držák od vařečky (nikoli plochou stranu), aby vznikly díry. Děláme to proto, aby mohla odcházet pára a mouka se propařovala. Přibližně dvacet minut necháme takto brambory odpočívat pod poklicí a vaříme je přitom na co nejmenším plameni.

Po té vezmeme šťouchadlo a prošťoucháme. Případně vařečkou prohněteme. Hmotu za nás může promíchat i kuchyňský robot. Správné škubánky poznáme tak, že po ponoření vařečky do těsta nám hmota ulpí na dřívku.

Vykrojené škubánky připravené k osmažení

Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu, houby, cibulku, česnek na plátky a petrželku na drobno. Na pánev dáme trochu oleje a orestujeme slaninu, která pustí tuk, pak přidáme cibulku. Tu zpěníme, přidáme houby a před koncem i česnek a petrželku. Zamícháme. Dochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. Necháme vychladit. Přimícháme škubánky a propracujeme v těsto.

Hmotu vezmeme, rozválíme na vrstvu přibližně půl centimetru a následně vykrajujeme placky (například pomocí otočené sklenice) a ty opečeme na tálu nebo na troše oleje na pánvi. Pánev nesmí být úplně rozpálená. Opečeme do zlatova.

Placky mohou být nejen jako hlavní jídlo, ale třeba občerstvení na příjemné posezení s přáteli.

Reprízováno 24. srpna 2014.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.