Radek David usmažil bramborové škubánky se špekem, slaninou a houbami, ochutnávala Eva Pilarová
Do restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích zavílala Naďa Konvalinková i Patrik Rozehnal. Šéfkuchař Radek David nás naučil svůj nejoblíbenější recept – škubánky, ale ne jen tak obyčejné. Byly se špekem, slaninou, cibulkou, houbami i petrželkou.
Radek David
Je to zkušený kuchař, který využívá toho, že hodně cestoval a stále cestuje. Byl na pracovních cestách po Itálii, Egyptě, Číně, Paříži a Londýně. Pro svá jídla vyhledává suroviny od českých farmářů ze Šumavy, Krkonoš nebo Vysočiny. Sbírá knížky o gastronomii, modely autíček, jídelní lístky a také rád fotí. Je to otec dvou kluků – Matyáše a Šimona.
A jak sám s oblibou říká: „Moderní kuchař je něco jako lékař, malíř, designér a novodobý alchymista dohromady. Lékař proto, že připravuje suroviny, které ovlivňují lidské zdraví. Malíř, protože si pohrává s barvami surovin. Designér, protože jídlu dává třetí rozměr ve způsobu podávání a umístění na talíři. A alchymista, protože míchá chutě dohromady tak, aby vzniklo něco nového a neobjeveného.“
Eva Pilarová
Dalším hostem Pochoutek na talíři byla zpěvačka Eva Pilarová, která nám prozradila, jak se dostala k vaření a psaní kuchařek, jak je možné, že je hubená a přitom miluje sladké. Rozpovídala se i o focení, jejích oblíbených automobilových závodnících a masových pochoutkách z Moravy.
Bramborové škubánky ve tvaru placky se špekem, slaninou a houbami
600 g brambor, 150 až 200 g polohrubé mouky, sůl, slanina, houby (například hlíva ústřičná, žampiony, lišky, hříbky, …) dle chuti, cibule, česnek, petrželka, olej, pepř, mletý kmín
Postup:
Staré brambory oloupeme, překrájíme na půl, osolíme a dáme vařit do vody. Když jsou ze tří čtvrtin uvařené, vodu scedíme, ale necháme si ji stranou na další použití. V kastrolu ponecháme pod bramborami asi centimetr vody. Brambory zasypeme polohrubou moukou.
Do hmoty několikrát zaboříme držák od vařečky (nikoli plochou stranu), aby vznikly díry. Děláme to proto, aby mohla odcházet pára a mouka se propařovala. Přibližně dvacet minut necháme takto brambory odpočívat pod poklicí a vaříme je přitom na co nejmenším plameni.
Po té vezmeme šťouchadlo a prošťoucháme. Případně vařečkou prohněteme. Hmotu za nás může promíchat i kuchyňský robot. Správné škubánky poznáme tak, že po ponoření vařečky do těsta nám hmota ulpí na dřívku.
Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu, houby, cibulku, česnek na plátky a petrželku na drobno. Na pánev dáme trochu oleje a orestujeme slaninu, která pustí tuk, pak přidáme cibulku. Tu zpěníme, přidáme houby a před koncem i česnek a petrželku. Zamícháme. Dochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. Necháme vychladit. Přimícháme škubánky a propracujeme v těsto.
Hmotu vezmeme, rozválíme na vrstvu přibližně půl centimetru a následně vykrajujeme placky (například pomocí otočené sklenice) a ty opečeme na tálu nebo na troše oleje na pánvi. Pánev nesmí být úplně rozpálená. Opečeme do zlatova.
Placky mohou být nejen jako hlavní jídlo, ale třeba občerstvení na příjemné posezení s přáteli.
Reprízováno 24. srpna 2014.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.