Pochoutky na talíři30. července  2017 v 11:04  

Restované špecle s kuřecím masem a špenátem ochutnala i Leona Machálková

Restované špecle s kuřecím masem a špenátem - Foto: Tomáš Rypan

Restované špecle s kuřecím masem a špenátemFoto: Tomáš Rypan

V pražské restauraci Tována na iluze vaří jídla pojmenovaná po filmových hvězdách a komediích z první republiky. Kuchař Kostas Vulgaridis naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat restované bavorské špecle s kuřecím masem a špenátem. Na ochutnávku dorazila i zpěvačka Leona Machálková.

Restované bavorské špecle s kuřecím masem a špenátem 

300 g kuřecích prsou
200 g špenátu
1 šalotka
1 až 2 stroužky česneku
tymián
sůl
pepř
olej 

Na špecle:
5 vajec
250 g hladké mouky
muškátový květ
sůl 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Jak se vyrábějí špecle? Přes zvláštní síto - Foto: Tomáš Rypan

Jak se vyrábějí špecle? Přes zvláštní sítoFoto: Tomáš Rypan

Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme mouku, osolíme a přidáme špetku muškátového květu. Ze surovin si připravíme těsto, které by nemělo mít ani příliš řídkou, ani příliš hustou konzistenci. 

V kastrolu uvaříme osolenou vodu. Pomocí cedníku na halušky protlačíme těsto do vařící vody. Poté, co vyplavou, je vaříme přibližně minutu. Celkem je to přibližně dvě až tři minuty. Uvařené špecle zchladíme v ledu nebo alespoň studené vodě. Zastavíme tím var, nebudou už dále měknout a vydrží do závěrečného restování. 

Do kuřecího masa jsme přidali i špenát - Foto: Tomáš Rypan

Do kuřecího masa jsme přidali i špenátFoto: Tomáš Rypan

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi orestujeme maso na oleji, přidáme nakrájenou šalotku, nadrcený česnek a nakrájený špenát. Přidáme trochu tymiánu. Můžeme také podlít připraveným kuřecím vývarem. Nakonec promícháme se špeclemi a podáváme. 

Kostas Vulgaridis 

Řek, který se narodil řeckým rodičům v Česku, vyrůstal odmala u nás. Doma se vařilo více česky než řecky. Vyučil se kuchařem v Kroměříži. Rád připravuje maso a ryby. Sám má rád těstoviny, saláty nebo kuřecí a hovězí maso. Je svobodný a dnes vaří v podniku s názvem Továrna na iluze v Praze vedle Židovského hřbitova. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Srážky: přeháňky, D4-34,5
  D7, km 6.1, ve směru Praha, nehoda, Od 11.12.2017 04:21 Do 11.12.2017 05:21
  silnice I/38, Horky, okr. Kutná Hora, oprava povrchu vozovky, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 13.12.2017 12:00 Do 13.12.2017 16:00, oprava výtluků.

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace