Salát mesclun se slaninou a vejcem potěšil herce Ladislava Freje

Šéfkuchař Patrik Vágner z restaurace Vozovna naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat salát mesclun. Obrovským fanouškem salátů je i herec Ladislav Frej, který s radostí přijal pozici vrchního ochutnavače.

Salát mesclun

5 druhů listových salátů (například lolo rosso, lolo biondo, frisée, římský salát, roketa)
3 plátky anglické slaniny
1 vejce
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžička červeného balsamica
1 lžička třtinového cukru
1 lžička olivového oleje
sůl
pepř

Postup:

Listy opláchneme a natrháme (nekrájíme!) na proužky a před podáváním zalijeme zálivkou, kterou se salátem promícháme.

Listy opláchneme a natrháme na proužky

Podáváme s orestovanou slaninou a sázeným vejcem. Dozdobit můžeme nakrájeným rajčetem a ředkvičkou.

Dresing

Do misky si dáme lžičku hořčice, balsamica a oleje. Osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme lžičku cukru a metličkou promícháme. Pokud chceme dresing řidší konzistence, můžeme přidat trochu vody.

Čtěte také

Sázená vejce

Tvořítka (oka v pánvičce na lívance) vytřeme tukem. Do horkých tvořítek pak opatrně vyklepneme jednotlivá vejce, snažíme se, aby se žloutek neprotrhl. Zvolna vejce restujeme, aby bílek ztuhnul a žloutek zůstal mírně tekutý.

Salát mesclun se slaninou a vejcem

Patrik Vágner

Vyučil se na SOU v Ondříčkově ulici v Praze. Vařil například v hotelu Forum, Panorama nebo v hotelu U supa. Dnes šéfuje restauraci Vozovna ve Stromovce, kam původně zatahoval tramvaje. Dnes jde o výletní restauraci. Rád dělá hlavně česká jídla. Pokud má volno, sportuje.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.