Sezamové kuře patří k nejoblíbenějším asijským jídlům. Doporučuje ho i Václav Noid Bárta

Populární asijskou kuchyni si Češi dopřávají zejména k obědu. Je lehce stravitelná, rychlá a navíc skvěle chutná. Přesvědčil se o tom vyučený řezník, dnes zpěvák Václav Noid Bárta. Spolu s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem navštívili bistro Woker, kde se od majitele Tomáše Stehlíka naučili recept na sezamové kuře.

Sezamové kuře

kuřecí stehna
6 polévkových lžic sójové omáčky (přírodně fermentovaná!)
2 čajové lžičky tmavého sezamového oleje
4 polévkové lžíce hladké mouky
4 polévkové lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
solamyl na obalování
4 polévkové lžíce vody
2 čajová lžička prášku do pečiva
rostlinný olej na smažení

Postup:

Do misky nasypeme mouku, škrob a prášek do pečiva a promícháme. Přidáme vodu, sójovou omáčku, sezamový olej a vše rozmícháme do jemného těstíčka. Dáme si pozor, aby v těstě nebyly hrudky.

Kuřecí stehna (bez kůže a kostí) nakrájíme na malé kostičky (asi 2x2cm), které obalíme v solamylu

Kuřecí stehna (bez kůže a kostí) nakrájíme na malé kostičky (asi 2x2cm), které obalíme v solamylu. Obalené maso smícháme s připraveným těstíčkem a necháme dvě hodiny marinovat.

V pánvi (ideální je pánev wok) rozpálíme olej na střední teplotu (z oleje se nesmí kouřit) a kuřecí kousky v něm stejnoměrně osmažíme. Kuře by mělo v oleji plavat. Zároveň si dáváme pozor, aby se kousky na pánvi neslepily ve velký chuchvalec. Usmažené kousky necháme okapat od oleje. Například je položíme na papírový ubrousek, který olej vsákne.

Omáčka

2 polévkové lžíce tmavého sezamového oleje
1 čajová lžička sekaného zázvoru
1 čajová lžička sekaného česneku
1 čajová lžička chilli pasty
2 hrnečky kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce rýžového octa (nebo bílého vinného octa)
½ hrnku cukru krystalu
2 polévkové lžíce sójové omáčky

Kuře by mělo v oleji plavat. Zároveň si dáváme pozor, aby se kousky na pánvi neslepily ve velký chuchvalec

Postup:

Do rozpálené pánve nalijeme sezamový olej, přidáme nasekaný česnek a zázvor a lehce zpěníme. Přidáme chilli pastu, sójovou omáčku, cukr, kuřecí vývar, rýžový ocet. Na závěr zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě. Výsledná konzistence by neměla být příliš hustá, spíše šlemovitá.

Čtěte také

Při přípravě omáčky dáváme ingredience postupně. Nemusíme použít veškeré uvedené množství, záleží jen na naší chuti.

Na závěr prohřejeme omáčku společně s osmaženými kousky kuřete. Podáváme s jarní cibulkou, praženým sezamem a kousky chilli papričky.

Tomáš Stehlík, Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Václav Noid Bárta

Tomáš Stehlík

Vedl kuchyně ve vyhlášených pětihvězdičkových restauracích a na luxusních zaoceánských lodích procestoval kus světa. Jako šéfkuchař otevíral proslulý Buddha Bar hotel v Praze a o své zkušenosti se dělí se žáky v Pražském kulinářském institutu, kde vede kurzy thajské kuchyně. Vařil pro české i světové celebrity, nejraději ale vaří pro své syny. Jídlo pro něj představuje zážitky a emoce, za kterými cítí vůně, chutě a radost. Bistro Woker je jeho splněný sen. Své hosty rád vítá osobně a s každým prohodí pár slov.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.