Sivena s mrkvovo-zázvorovým pyré a jarními brambůrkami připravil Petr Tyrichtr, ochutnával Lumír Olšovský

Pochoutky na talíři byly tentokrát v režii šéfkuchaře Krystal Mozaika bistra v Praze – Petra Tyrichtra. Připravil sivena s mrkvovo-zázvorovým pyré a jako přílohu zvolil jarní brambůrky. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se za ním vydali přímo do kuchyně. Jako degustátora pozvali herce Lumíra Olšovského.

Ryba Siven

čerstvý siven vcelku
oříšek másla
trochu olivového oleje
sůl

Postup:

Rybu vyčistíme a zbavíme kostí. Rybu podřízneme těsně za hlavou, v místě za žábrami kde narazíme na páteř. Plochou nože se páteř snažíme kopírovat. To uděláme z jedné i druhé strany. Po odstranění páteře nám tak zůstanou dva filety. Kůži na sivenovi ponecháme. Ploutve ořízneme a pomocí pinzety zbavíme sivena zbytku kostí.

Na pánev dáme trochu másla a olivového oleje a sivena rychle opečeme. Pečeme stranou, na které je kůže a obracíme minimálně.

Mrkvovo-zázvorové pyré

karotka
zázvor (pětina množství mrkve)
máslo
smetana
sůl
dýňový olej

Nakrájená mrkev

Postup:

Očistíme karotku a pokrájíme ji na stejně velké kostky. Očistíme zázvor, zbavíme se tvrdého středu a pokrájíme na malé kousky (menší než karotka). Poměr zázvoru k mrkvi by měl být přibližně 1:5.

Následně vložíme do kastrůlku, kde máme máslo a zázvor, trochu osolíme a společně necháme přibližně dvacet minut dusit. Vody přidáváme jen po lžičkách a jen málo, aby se nám pokrm nepřipálil.

Správně uvařenou mrkev poznáme podle toho, že se začne mírně rozpadat. Poté ji pomocí tyčového mixeru rozmixujeme a v závěrečné fázi přidáme smetanu. Můžeme pokapat dýňovým olejem.

Brambory

brambory
oříšek másla
čerstvé bylinky
sůl

Jarní brambůrky

Postup:

Brambory si očistíme od nečistot a dáme je vařit. Když pracujeme s jarními bramborami, tak je vaříme ve slupce, kterou ponecháme i pro další přípravu. Po dovaření ušťoucháme s troškou másla, solí a čerstvými bylinkami.

Petr Tyrichtr

Kuchařem se prý vyučil proto, že měl ve škole čtverec z českého jazyka. Během své kariéry vařil i italskou nebo mexickou kuchyni. V roce 1998 a 1999 sbíral zkušenosti v Americe. Čtyři měsíce tam vařil ve vyhlášené restauraci La Papilon Radka Černého v Denveru v Coloradu.

V roce na 2001 odjel na dva roky zase na Nový Zéland, kde se potkal s šéfkuchařem restaurace Way Watterfront. Do svého portfolia tak zařadil i francouzskou a ostrovní kuchyni. Dnes vede dva podniky v Praze, oba mají v názvu Mozaika a dají se charakterizovat jako lehká, moderní kuchyně podávané v noblesní jednoduché formě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.