Tradiční mramorovou bábovku upekla pro Vlastimila Harapese cukrářka Hana Šemíková

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se v cukrářské dílně sešli s původně amatérskou pekařkou, dnes profesionální cukrářkou Hanou Šemíkovou. Už pět let peče domácí drobenkové a kynuté koláče a umí skvělou bábovku. Právě na bábovku jsme dostali podrobný recept. Chválil ji i herec Vlastimil Harapes, určitě si ji proto také připravte.

Mramorová bábovka

Ingredience
  • 4 vejce (v pokojové teplotě)
  • 190 g změklého másla (v pokojové teplotě)
  • 95 g moučkového cukru
  • 95 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 170 ml smetany ke šlehání (v pokojové teplotě)
  • 240 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra z poloviny bio citronu
  • 100 g nahrubo nasekané mléčné čokolády
  • 60 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 15 g kakaa

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků a bílky následně v misce vyšleháme. Jakmile nám bílky začnou bělat, přisypeme krupicový a vanilkový cukr. Tím, že cukr přisypeme později, zkrátíme dobu šlehání. Šleháme dotuha.

Stejnými metličkami můžeme v druhé misce vyšlehat máslo, moučkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu. Postupně pak přidáváme žloutky. Zmírníme intenzitu šlehání, přilijeme smetanu ke šlehání a opět dobře prošleháme. Pak metličky odložíme a dál už pracujeme jen cukrářskou stěrkou. Přibližně polovinu vyšlehaných bílků vmísíme do směsi se žloutky a dobře promícháme.

Ingredience na mramorovou bábovku

Mouku s práškem do pečiva prosyjeme a vmícháme do těsta. Přidáme zbylou část vyšlehaných bílků a vmícháme. Do těsta nasypeme nasekané vlašské ořechy a kousky čokolády a lehce vmícháme.

Nalijeme polovinu světlého těsta, poté celé těsto s kakaem a nakonec zbytek světlého těsta

Formu na bábovku vymažeme tekutým máslem a vysypeme strouhankou.

Podle chuti rozdělíme těsto na dvě části a do jedné z částí přisypeme kakao a promícháme. Těsto necháváme odležet a chvilkami promícháváme, dokud nebude kakao rozpuštěné. Nalijeme polovinu světlého těsta, poté celé těsto s kakaem a nakonec přelijeme zbytkem světlého těsta. Těsto nemusíme při nalévání do formy nijak uhlazovat. Tím nám totiž vznikne mramorování bábovky.

Pečeme v rozehřáté troubě na 190°C po dobu 50 až 55 minut. Upečenou bábovku necháme trochu vychladnout a pak ji vyklopíme z formy na talíř. Nesmíme ji ale ve formě nechat příliš dlouho, pak by šla špatně vyklopit. Pokud přesto drží, stačí okraje těsta oddělit od stěny formy okrajem nože a přikrýt převrácenou formu utěrkou namočenou ve studené vodě. Před podáváním můžeme také posypat moučkovým cukrem.

Patrik Rozehnal, Hana Šemíková, Naďa Konvalinková a Vlastimil Harapes

Hana Šemíková

Peče českou klasiku i osvědčené zahraniční koláče, hlavně ty ovocné. Z běžných jídel miluje třeba špagety s rajčatovou omáčkou nebo domácí bagetku s pečenou slaninou a karamelizovanou cibulkou. Ve volném čase ráda odpočívá od pečení, například s knížkou v ruce nebo nedělá vůbec nic. Je usměvavá a nadšená. Splnila si sen a má vlastní pekárnu v Praze s názvem Simply Good.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.