Trhanec s jablky od šéfkuchaře Romana Janouška

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal sledovali při práci v kuchyni restaurace Jureček v Říčanech šéfkuchaře Romana Janouška. Připravil trhanec s jablky a nabídl ho i hlasatelce Haně Heřmánkové.

Trhanec s jablky

Ingredience
  • 240 g hladké mouky
  • 400 ml polotučného mléka
  • 8 vajec (oddělíme bílky od žloutků)
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 větší jablko
  • 1 větší hrušku

Postup:

Jablko a hrušku oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky (měsíčky).

Roman Janoušek šlehá sníh

Z vychlazených vajíček oddělíme žloutky od bílků. Z bílků s troškou soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem promícháme do pěny a pomalu vmícháváme mouku a přiléváme mléko. Nesmí se nám tvořit hrudky.

Přidáme dvě lžíce rozinek, které jsme si dopředu namočili do rumu. Pokud rozinky zalijeme horkou vodou, jsou pak křehčí a vláčnější.

Ke žloutkům s mlékem a moukou přidáme vyšlehaný sníh a máme připraveno těsto.

Ve velké pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme polévkovou lžíci másla a cca 1,5 minuty opékáme nakrájená jablka a hrušky. Na opečené ovoce nalijeme připravené těsto a necháme zvolna opékat. Asi po 10 až 15 minutách placku otočíme (povrch by měl už být tuhý) a krátce opečeme i z druhé strany.

Naďa Konvalinková, Hana Heřmánková a Patrik Rozehnal

Placku roztrháme, zasypeme moučkovým cukrem, který necháme trochu zkaramelizovat a opékáme ze všech stran. Ke konci trhanec polijeme rumem a oflambujeme.

Roman Janoušek

Narodil se v roce 1978. První kuchařské pokusy prováděl ještě doma, když pekl bábovky a jiné dezerty. Láska ke sladkému mu vydržela dodnes a není pro něj problém upéct i narozeninový dort. Vařil na mnoha místech, dokonce i ve Španělsku v Andalusii. Dnes nabízí jídlo hostům v restauraci Jureček. Sám má rád jednoduchá jídla – třeba šťavnaté zeleninové saláty.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.