Trhanec s mákem a švestkami potěší malé i velké. Fanynkou je také Pavlína Mourková

Trhanec s mákem a švestkami - Foto: Martin Čuřík

Trhanec s mákem a švestkamiFoto: Martin Čuřík

Naďa Konvalinková si Baráčnickou rychtu pamatuje z dob natáčení televizních pohádek. Do pražské restaurace se znovu podívala spolu s Patrikem Rozehnalem, aby se naučili krkonošský trhanec. Šéfkuchař Tomáš Sysel ho připravil se švestkami a švestkovým sirupem. Na ochutnávku dorazila herečka Pavlína Mourková.

Krkonošský trhanec 

250 g hladké mouky
250 ml mléka
5 vajec
4 až 5 lžic cukr
2 g sušeného droždí
špetka soli
oříšek másla 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Do mísy nalijeme mléko, přidáme mouku, cukr, droždí, žloutky z vajec a špetku soli. Stále mícháme, aby nevznikly hrudky - Foto: Martin Čuřík

Do mísy nalijeme mléko, přidáme mouku, cukr, droždí, žloutky z vajec a špetku soli. Stále mícháme, aby nevznikly hrudkyFoto: Martin Čuřík

Do mísy nalijeme mléko, přidáme mouku, cukr, droždí, žloutky z vajec a špetku soli. Stále mícháme, aby nevznikly hrudky. 

Připravené těsto necháme v chladu odležet asi dvě hodiny. Všechny suroviny se tak lépe spojí. 

Z bílků si vyšleháme sníh, který po odležení vmícháme do těsta. 

Na rozehřáté pánvičce si rozehřejeme máslo (mělo by přestat pěnit), nalijeme těsto (1,5 až 2 cm vysoké) a placku z jedné strany opečeme. 

Opečenou placku roztrháme vařečkou a dopečeme. Trhanec bude více opečený a kousky budou křupavější. V průběhu opékání můžeme ještě přidat máslo. 

Těsně před dokončením přidáme na pánev švestky, které se musí prohřát. 

Takto připravený trhanec můžeme servírovat. Podáváme posypaný mákem a politý švestkovým sirupem. 

Švestkový sirup 

Finální ochutnávka - Foto: Martin Čuřík

Finální ochutnávkaFoto: Martin Čuřík

1 balení sterilovaných švestek 

Postup: 

Šťávu ze švestek svaříme na konzistenci, která nám bude vyhovovat. Čím bude konzistence hustší, tím výraznější chuť sirup získá. 

Baráčnická rychta 

Sdružení Svobodná obec baráčníků bylo založeno 7. listopadu 1873 v Kolíně. Název vznikl od jména hostince, kde se společnost pravidelně setkávala, zvaného „Baráček“. Nešlo tedy o žádné sdružení majitelů malých domků či starých baráků, ale lidí, kteří souzněli s myšlenkou uchovávat staré české tradice a zvyky stejně jako původní lidové kroje z Čech, Moravy a Slovenska. 

V roce 1926 baráčníci získali do vlastnictví budovu dnešní Baráčnické rychty na pražské Malé Straně. Nejvýznamnější stavební úpravy byly zahájeny na samém začátku 30. let s cílem vybudovat ústředí celého spolku. Radikální moderní rekonstrukce provedená v druhé polovině 30. let vtiskla domu podobu typickou pro meziválečnou architekturu. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Srážky: přeháňky, D4-34,5
  Stav vozovky: námraza, II/277 Mohelnice nad Jizerou
  Srážky: přeháňky, D5-41,5

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace