Trhanec s mákem a švestkami potěší malé i velké. Fanynkou je také Pavlína Mourková

Trhanec s mákem a švestkami - Foto: Martin Čuřík

Trhanec s mákem a švestkamiFoto: Martin Čuřík

Naďa Konvalinková si Baráčnickou rychtu pamatuje z dob natáčení televizních pohádek. Do pražské restaurace se znovu podívala spolu s Patrikem Rozehnalem, aby se naučili krkonošský trhanec. Šéfkuchař Tomáš Sysel ho připravil se švestkami a švestkovým sirupem. Na ochutnávku dorazila herečka Pavlína Mourková.

Krkonošský trhanec 

250 g hladké mouky
250 ml mléka
5 vajec
4 až 5 lžic cukr
2 g sušeného droždí
špetka soli
oříšek másla 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Do mísy nalijeme mléko, přidáme mouku, cukr, droždí, žloutky z vajec a špetku soli. Stále mícháme, aby nevznikly hrudky - Foto: Martin Čuřík

Do mísy nalijeme mléko, přidáme mouku, cukr, droždí, žloutky z vajec a špetku soli. Stále mícháme, aby nevznikly hrudkyFoto: Martin Čuřík

Do mísy nalijeme mléko, přidáme mouku, cukr, droždí, žloutky z vajec a špetku soli. Stále mícháme, aby nevznikly hrudky. 

Připravené těsto necháme v chladu odležet asi dvě hodiny. Všechny suroviny se tak lépe spojí. 

Z bílků si vyšleháme sníh, který po odležení vmícháme do těsta. 

Na rozehřáté pánvičce si rozehřejeme máslo (mělo by přestat pěnit), nalijeme těsto (1,5 až 2 cm vysoké) a placku z jedné strany opečeme. 

Opečenou placku roztrháme vařečkou a dopečeme. Trhanec bude více opečený a kousky budou křupavější. V průběhu opékání můžeme ještě přidat máslo. 

Těsně před dokončením přidáme na pánev švestky, které se musí prohřát. 

Takto připravený trhanec můžeme servírovat. Podáváme posypaný mákem a politý švestkovým sirupem. 

Švestkový sirup 

Finální ochutnávka - Foto: Martin Čuřík

Finální ochutnávkaFoto: Martin Čuřík

1 balení sterilovaných švestek 

Postup: 

Šťávu ze švestek svaříme na konzistenci, která nám bude vyhovovat. Čím bude konzistence hustší, tím výraznější chuť sirup získá. 

Baráčnická rychta 

Sdružení Svobodná obec baráčníků bylo založeno 7. listopadu 1873 bylo v Kolíně. Název vznikl od jména hostince, kde se společnost pravidelně setkávala, zvaného „Baráček“. Nešlo tedy o žádné sdružení majitelů malých domků či starých baráků, ale lidí, kteří souzněli s myšlenkou uchovávat staré české tradice a zvyky stejně jako původní lidové kroje z Čech, Moravy a Slovenska. 

V roce 1926 baráčníci získali do vlastnictví budovu dnešní Baráčnické rychty na pražské Malé Straně. Nejvýznamnější stavební úpravy byly zahájeny na samém začátku 30. let s cílem vybudovat ústředí celého spolku. Radikální moderní rekonstrukce provedená v druhé polovině 30. let vtiskla domu podobu typickou pro meziválečnou architekturu. 

Pořad: Pochoutky na talíři  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: neděle 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Od 25.5.2017 08:30 do 10:35; D1 - 52.5km na trase Praha - Říkovice; D1, 52,5 km směr Brno, v místě dopr. omezení; nehoda, tvoří se kolona vozidel; nehoda, neprůjezdný pravý jízdní pruh; NAxOA, bez zranění, ...
  silnice III/23719, Třebíz, okr. Kladno, uzavřeno, stavební práce, Od 10.04.2017 08:00 Do 10.07.2017 23:59, Uzavírka pozemní komunikace - části silnice III/23719 v Třebízi, provoz na komunikaci bude přerušen., ...
  D10, mezi km 53.1 a 53.3, ve směru Turnov, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 26.05.2017 01:00 Do 26.05.2017 04:00, za účelem umožnění projetí nadměrného nákladu přes dálnici D10

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace