Vanda Hybnerová uvařila ukrajinský boršč podle slečny Lucy

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se rozhodli, že pozvou do Pochoutek herečku Vandu Hybnerovou. Požádali ji o její oblíbený recept na pravý ukrajinský boršč.

Recept na nefalšovaný ukrajinský boršč získala dcera mima a malířky od svého ukrajinského kamaráda, který vystupoval coby travesti slečna Lucy. Boršč se vaří ve velkém hrnci - Vandě, jejímu manželovi Sašovi Rašilovovi a jejich dvěma dcerám vydrží zhruba týden. Patrik s Naďou ovšem na Vandě nevyloudili jen recept. Chybět nemohlo tradiční povídání o všem - o jídle, fotografování, koních i rodině...

Ukrajinský boršč podle slečny Lucy:
hovězí či vepřová kost na vývar, 1 hlávka zelí, 0,5 kg bílých fazolí (pro urychlení mohou být z konzervy), 4 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 čerstvé červené řepy, česnek, 3 plechovky rajského protlaku, 6 větších brambor, máslo, sůl, ocet, pepř a majolka

Postup:
Do největšího hrnce v domácnosti vložíme kost, jednu celou cibuli, jednu celou mrkev a fazole (máte-li syrové). Zalijeme vodou a dáme vařit.

Vanda Hybnerová v Pochoutkách

Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém orestujeme na malé kostičky nakrájené 2 červené řepy. Do osmahlé řepy vmícháme rajský protlak. Z hrnce vyjmeme změklou cibuli a mrkev a rozmačkáme do pánve. Vzniklou směs dochutíme česnekem, necháme projít varem a odstavíme.

Do hrnce přidáme nadrobno nakrájené zelí, mrkev, červenou řepu a brambory. Když zelenina v hrnci změkne, vmícháme směs z pánve a necháme přejít varem. Dochutíme pepřem, solí a případně octem.Do polévky na talíři přidáme lžíci majolky.

Reprízováno 29. září 2013.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.