Vánoční dort pro Popelku Evu Hruškovou upekla cukrářka Hana Šemíková

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se vydali do pražského pekařství Simply Good, které si před léty otevřela nadšená cukrářka Hana Šemíková. Před vánocemi naučila moderátory péct vánoční dort s bílou polevou. Božský sváteční dezert ochutnala i pohádková Popelka – herečka Eva Hrušková.

Vánoční dort

400 g oloupaných, nahrubo nastrouhaných, jablek
150 ml slunečnicového oleje
250 g jemného přírodního třtinového cukru
1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
1 lžíce tekutého světlého medu
špetka muškátového oříšku
špetka skořice
3 vejce
70 g spařených rozinek
70 g nahrubo sekaných vlašských ořechů
70 g nahrubo nasekaných lískových oříšků
270 g hladké mouky
1 kypřící prášek do perníku
1 lžíce kakaa

V menší misce si smícháme mouku, kypřící prášek do perníku a kakao. Směs poté prosejeme do velké mísy

Postup:

Do velké mísy vložíme nastrouhaná jablka, přisypeme třtinový a vanilkový cukr, muškátový oříšek a skořici. Dobře promícháme a necháme deset minut odstát, aby se chutě propojily.

Následně přidáváme vejce, olej, med, rozinky, ořechy, oříšky. Dobře promícháme.

V menší misce si smícháme mouku, kypřící prášek do perníku a kakao. Směs poté prosejeme do velké mísy. Dort bude díky tomu nadýchanější. Všechny suroviny lehce promícháme.

Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Do takto připravené formy dáme těsto a uhladíme

Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Do takto připravené formy dáme těsto a uhladíme. Pečeme minimálně 60 minut v rozehřáté troubě na 175 stupňů. Upečený dort poznáme podle toho, že nebude mít uprostřed prohlubeň, protože jde o místo, které se nejhůře propéká.

Upečený korpus necháme čtyři hodiny vychladnout, než ho přelijeme citronovou polevou.

Citronová poleva

280 g moučkového cukru
70 ml citronové šťávy (přibližně ze 2,5 citronu)
30 g rozpuštěného másla
30 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Výsledná poleva by měla být bílá, nikoli průhledná

Postup:

V misce smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou. Přilejeme rozpuštěné máslo a opět promícháme. Výsledná konzistence by neměla být příliš tekutá, protože jinak by nám poleva stekla z dortu. Zhuštění polevy docílíme dosypáním moučkového cukru.

Výsledná poleva by měla být bílá, nikoli průhledná. Polijeme jí dort a po zatuhnutí dozdobíme nasekanými vlašskými ořechy.

Patrik Rozehnal, Eva Hrušková, Hana Šemíková, Naďa Konvalinková

Hana Šemíková

Pochází z Moravy. Otevřením pekařství Simply Good si splnila svůj sen. Vždy totiž ráda pekla a říkala si, že by se tím chtěla jednou živit. Má ráda tradiční české pečivo, miluje vůni malinových muffinů s bílou čokoládou a kynutých koláčků. Z běžných jídel se jí zamlouvají třeba špagety s rajčatovou omáčkou nebo domácí bagetka s pečenou slaninou a karamelizovanou cibulkou. Ve volném čase ráda odpočívá od pečení, například s knížkou v ruce nebo nedělá vůbec nic. Je usměvavá a nadšená.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.